Αγροτική ζωή

Θρησκεία και Λατρείες

Image

Στενά δεμένες με την αγροτική ζωή ήσαν και διάφορες λατρείες, καθώς και θεότητες που ετιμώντο κατά καιρούς στην Κύπρο. Ήδη από την αυγή της κυπριακής ιστορίας συναντούμε ίχνη ύπαρξης θρησκευτικών μυστηρίων που σχετίζονταν με τη λατρεία της θεάς της Ευφορίας που αργότερα προσωποποιήθηκε με την Αφροδίτη.

Πήλινα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές, αποδεικνύουν επίσης την ύπαρξη μυστηρίων γύρω από τη λατρεία της θεάς της Γονιμότητας, του θεού Ταύρου και του θεού Φιδιού.

 

Βλέπε λήμμα: Ταύρου λατρεία 

 

Η λατρεία, εξ άλλου, της θεάς Αστάρτης στην Κύπρο (που ταυτίστηκε αργότερα με την Αφροδίτη) δεν είναι άσχετη με τη γεωργική κι αγροτική ζωή, αφού η Αστάρτη —θυγατέρα της Σελήνης— δεν ήταν μόνο η θεά του ουρανού και της ομορφιάς, αλλά και της μητρότητας και της καρποφορίας. Μα εκείνη που λατρεύτηκε περισσότερο στην Κύπρο ήταν η Αφροδίτη, θεά που επίσης είχε στενή σχέση με τη γη και την καρποφορία. Ένας από τους μύθους για τη γέννηση της θεάς αναφέρει πως όταν βγήκε από τη θάλασσα στα κυπριακά ακρογιάλια, εκεί που περπατούσε φύτρωναν όμορφα λουλούδια (Ησίοδος). Αναφέρεται ακόμα ότι στη θέα της Αφροδίτης αυτή η ίδια η φύση γαλήνευε και άνθιζε, ενώ από τα δάκρυά της, όταν έχασε τον Άδωνι, φύτρωναν ανεμώνες, κι από το αίμα των πληγωμένων από αγκάθια ποδιών της, όταν έψαχνε τον Άδωνι, φύτρωναν τριαντάφυλλα. Ιερά σύμβολα της θεάς ήσαν, μεταξύ άλλων, το μήλο και το ρόδι, καθώς κι ο τράγος, το κριάρι κι ο λαγός. Επίσης στην Αφροδίτη ήταν αφιερωμένα τα φυτά κι οι καρποί τους, καθώς και πολλοί σπόροι.

 

Στη Σαλαμίνα της Κύπρου υπήρχε, σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς, λαμπρός ναός της Αγραύλου, θεάς της γονιμότητας και του εδάφους, που επίσης λατρευόταν στην Κύπρο. Αλλά και στα νεότερα χρόνια, στη χριστιανική θρησκεία, συναντούμε πλήθος δοξασίες άμεσα δεμένες με την αγροτική ζωή, όπως επίσης και πάρα πολλά έθιμα που σχετίζονται με τη θρησκεία και την καρποφορία της γης. Έτσι, απαντούμε ειδικές προσευχές για περιόδους ανομβρίας, σχετικά επίθετα αγίων όπως ο άγιος Γεώργιος ο Σπόρος, αγιασμούς χωραφιών, περιβολιών και ζώων, βάπτιση στην κολυμβήθρα (κυρίως τα Θεοφάνεια) διαφόρων καρπών και φρούτων κ.ά.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια