Γεώργιος Αλαμάνος, Πεντάκωμο

Image

Η αδελφή Συγκλητική, η οποία υπήρξε και ηγουμένη του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου, έδωσε στις 7 Ιουλίου 1984 τις ακόλουθες πληροφορίες για τη ΜΚΕ:

 

  • Το μοναστήρι ιδρύθηκε από κάποιον μοναχό Παΐσιο.  Όταν κάποτε ερημώθηκε,  το νοίκιασε ο παπά Δημήτρης από το Μοναγρούλλι. Πριν 35 χρόνια (το 1949) το μοναστήρι ξαναλειτούργησε σαν γυναικείο, ύστερα από ενέργεια του τότε μητροπολίτη Κιτίου κι αργότερα αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.

 

  • Τότε ήλθαν κι εγκαταστάθηκαν εδώ 14 αδελφές, με επικεφαλής την ίδια την ηγουμένη Συγκλητική. Ήλθαν από το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου που βρισκόταν στη Δερύνεια κι εγκαταλείφθηκε γιατί βρισκόταν πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Όταν οι 14 μοναχές ήλθαν στο νέο τους μοναστήρι, βρήκαν ένα μόνο δωμάτιο, κι αυτό σχεδόν ερείπιο. Σιγά σιγά έχτισαν το μοναστήρι, με τη βοήθεια του αρχιεπισκόπου Μακαρίου και διαφόρων άλλων που έκαναν εισφορές, όπως ο Ευαγόρας Λανίτης κι ο Πέτρος Τσίρος από τη Λεμεσό. Σήμερα στο μοναστήρι διαμένουν 60 μοναχές.

 

  • Σχετικά με την ονομασία του μοναστηριού: Την εποχή που πήγαν οι σταυροφόροι να ελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους, 300 στρατιώτες έφυγαν από την Ιερουσαλήμ και ήλθαν και σκορπίστηκαν σ' ολόκληρη την Κύπρο.    Ένας απ' αυτούς ήταν ο Γεώργιος από την Αλαμανία, δηλαδή τη Γερμανία, που ασκήτευσε στο χώρο του σημερινού μοναστηριού κι είχε μαζί του και την εικόνα του αγίου Γεωργίου του μεγαλομάρτυρα. Από το όνομα του στρατιώτη εκείνου, πήρε το μοναστήρι την επωνυμία Αλαμάνος.

 

  • Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Απριλίου και στις 3 Νοεμβρίου.

 

Η ηγουμένη Συγκλητική συνδέει, κατά μια παράδοση που άκουσε, το μοναστήρι της με τους 300 Αλαμάνους αγίους* της Κύπρου μεταξύ των οποίων βρισκόταν, κατά την ίδια, κι ένας στρατιώτης -ασκητής Γεώργιος από την Αλαμανία (Γερμανία). Το γεγονός όμως ότι το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον κανονικό μεγαλομάρτυρα Γεώργιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γιορτάζει μάλιστα και στις κανονικές ημερομηνίες κατά τις οποίες τιμάται η μνήμη του, φανερώνει μια ενδιαφέρουσα περίπτωση όπου: Ο άγιος Γεώργιος, λόγω της στρατιωτικής του ιδιότητας (είναι ένας από τους «στρατιώτες-αγίους» της Ορθόδοξης Εκκλησίας), έχει ενταχθεί από τη λαϊκή παράδοση στην τάξη των 300 Αλαμάνων αγίων.