Πύραυλοι S-300

Οι Ρωσικοί Πύραυλοι S-300

Image

Το σύστημα των αντιβαλλιστικών  πυραύλων S-300 αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τη Σοβιετική Ένωση το 1979 και έχει σχεδιαστεί για την αεράμυνα μεγάλων βιομηχανικών και διοικητικών εγκαταστάσεων, στρατιωτικών βάσεων και ελέγχου του εναέριου χώρου.

 

Βλέπε Λήμμα

Οι Ρωσικοί Sam στην Κύπρο

 

Το 1993, οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, υπουργό Εθνικής Άμυνας το Γεράσιμο Αρσένη και πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Γλαύκο Κληρίδη, αποφάσισαν τη δημιουργία του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κοινή Τουρκική απειλή. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, κρίθηκε  αναγκαία η ύπαρξη αντιαεροπορικής ομπρέλας στην Κύπρο, ώστε να καλύπτονται τα ελληνικά αεροσκάφη που θα χρησιμοποιούσαν την αεροπορική βάση της Πάφου.

 

Το Μάρτιο του 1996 αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, και κατόπιν εισήγησης του τότε αρχηγού της Εθνικής Φρουράς , αντιστράτηγου Ν. Βορβολάκου, σε συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Γεράσιμο Αρσένη, αποφασίζεται η αγορά του πανίσχυρου ρωσικού πυραυλικού συστήματος  των S-300. Η   απόφαση ανακοινώνεται στη Λευκωσία από το Γλαύκο Κληρίδη στις 6 Ιανουαρίου 1997. Αμέσως μετά,  εκδηλώνονται σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ η Τουρκία απειλεί ανοικτά με στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν τοποθετηθούν  στην Κύπρο οι S-300. Εν τω μεταξύ, στις 18 Ιανουαρίου του 1996 ο Κώστας Σημίτης διαδέχεται τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πεθαίνει στις 23 Ιουνίου του 1996. Η   Αεροπορική Βάση της Πάφου ονομάζεται « ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΠΑΦΟΥ- ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» προς τιμή του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεκλέγεται στις προεδρικές εκλογές του 1998 (15 Φεβρουαρίου) και η νέα κυβέρνηση αποφασίζει την αναστολή της μόνιμης στάθμευσης ελληνικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Πάφου. Το  Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφασίζει την αναβολή της παραλαβής των S-300,  μέχρι το τέλος του 1998. Τον Αύγουστο του 1998, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, δηλώνει ότι η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο δεν αποτελεί αυτοσκοπό και αφήνει την ευθύνη λήψης απόφασης στη Λευκωσία.  Την ίδια δήλωση επαναλαμβάνει τρεις μήνες αργότερα και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας  Κώστας Σημίτης, προκαλώντας ψυχρότητα στις σχέσεις Αθηνών- Λευκωσίας.

 

Σε συνάντηση Κληρίδη – Σημίτη στις 27 Νοεμβρίου 2008, αποφασίζεται η μεταφορά των αντιβαλλιστικών πυραύλων στην Κρήτη διά της επιχείρησης Δίας. Η απόφαση για τη μη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο αλλά στην Κρήτη ανακοινώνεται στις 29 Δεκεμβρίου 2008 από τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

 

H πρώτη δοκιμαστική βολή των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-300, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) στα Χανιά, από την 11η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων (11η ΜΚΒ) της 126 Σμηναρχίας Μάχης, στα πλαίσια της άσκησης «Λευκός Αετός 2013» στις 26 Δεκεμβρίου 2013.

Φώτο Γκάλερι

Image