Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης

Image

Η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στεγάζει σε μόνιμη βάση την Κρατική Συλλογή Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, την διαχείριση της οποίας έχουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η Πινακοθήκη επεκτείνεται σε δύο χώρους: Το νεοκλασικό της οδού Στασίνου (Mατζέστικ) και στο πρώην κτήριο της  ΣΠΕΛ (οδός Αμμοχώστου στη Λευκωσία. Η Κρατική Συλλογή Έργων Τέχνης, αριθμεί περίπου τρεις χιλιάδες έργα. Μικρό μέρος της συλλογής εκτίθεται, ενώ τα υπόλοιπα που δεν βρίσκονται αποθηκευμένα δανείζονται είτε σε κυβερνητικές υπηρεσίες στην Κύπρο, είτε σε πρεσβείες και άλλες υπηρεσίες- πολιτιστικά κέντρα στο εξωτερικό.

 

Οι πρώτες σκέψεις για ανέγερση Πινακοθήκης στην Κύπρο άρχισαν το 1962 και παράλληλα άρχισε να δημιουργείται αντιπροσωπευτική συλλογή μέσα από την οποία να αναδεικνύεται και να τεκμηριώνεται η διαχρονική πορεία της κυπριακής τέχνης του 20ου αιώνα. Λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης τις δεκαετίες του ’60 και ’70, το έργο δεν πραγματοποιήθηκε. Μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1980 τα πρώτα έργα τέχνης από την Κρατική Συλλογή άρχισαν να εκτίθενται σε ένα υπόγειο στην Οδό Μενάνδρου στη Λευκωσία, το οποίο λειτούργησε ως προσωρινή πινακοθήκη.

 

Στις 29 Ιουνίου  του 1990 εγκαινιάστηκε το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Στασίνου το οποίο λειτούργησε ως Κρατική Πινακοθήκη με την προοπτική να γίνουν σχέδια για να το σχεδιασμό ίδρυση Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στο συγκεκριμένο χώρο εκτίθενται γύρω στα 200 έργα,  κυρίως έργα ζωγραφικής και μικρά γλυπτά.  Έργα από την πρόσφατη παραγωγή (βίντεο, εγκαταστάσεις κλπ) δεν εκτίθενται στην Πινακοθήκη λόγω πρακτικών προβλημάτων που προκύπτουν από το ίδιο το κτίριο. Στην Πινακοθήκη τηρείται αρχείο καλλιτεχνών, το οποίο περιλαμβάνει βιογραφικά και εργογραφικά τους στοιχεία, αρχείο διαφανειών και αρχείο φωτογραφιών. Λειτουργεί, επίσης, βιβλιοθήκη τέχνης, η οποία εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με εκδόσεις του τομέα της ιστορίας και θεωρίας της τέχνης, καταλόγους μεγάλων διεθνών εικαστικών εκθέσεων, μονογραφίες σημαντικών ιστορικών και σύγχρονων καλλιτεχνών κ.ά.

 

Για να καλύψει μέρος των αναγκών της αυξανόμενης συλλογής, το  Υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση του αρχές του το 2000, παραχώρησε στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες το πρώην κτίριο της ΣΠΕΛ για να αναδιαμορφωθεί και να λειτουργί ως παράρτημα της υφιστάμενης Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης στην οδό Στασίνου. Πρόκειται για κτίριο του 1965, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σταύρου Οικονόμου, εμβαδού 3630 τ.μ., το οποίο αποτελείται από τρεις ορόφους. Σε αυτό το κτήριο, θα εκτίθενται σύγχρονα έργα τέχνης από την Κρατική Συλλογή, από τη δεκαετία του ’50 και εντεύθεν, συμπεριλαμβανομένων έργων που κάνουν χρήση μη-συμβατικών και νέων μέσων.

 

Το ανακαινισμένο κτίριο της ΣΠΕΛ άνοιξε για το κοινό στις 31 Ιανουαρίου 2019 με την έκθεση αφιερωμένη στον πρωτοπόρο καλλιτέχνη Χριστόφορο Σάββα. «Πρόωρα Παρών: Χριστόφορος Σάββα (1924–1968)». Μέχρι σήμερα δεν  έχει ολοκληρωθεί ο μουσειολογικός σχεδιασμός για την μόνιμη έκθεση έργων της Κρατικής Συλλογής.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image