Νέο Μουσείο, Βερολίνο

Image

Τα Κρατικά Μουσεία (Königliche Museen) στο Βερολίνο είχαν αποκτήσει σημαντικές συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων μέσω αγορών από τον Cesnola και άλλους, από το 1869 και εξής. Το Νησί των Μουσείων, όπως αποκαλείται η περιοχή, ήταν ήδη γνωστό ως τέτοιο από τα τέλη του 1870. Η «συλλογή» των πέντε μουσείων ολοκληρώθηκε το 1930 και το 1999 συμπεριλήφθηκε στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το πρώτο μουσείο που δημιουργήθηκε ήταν το Altes Museum. Άνοιξε το 1830 με σκοπό να προσφέρει πρόσβαση σε συλλογές τέχνης και ιστορικά αντικείμενα και έργα τέχνης στο ευρύ κοινό. Τα υπόλοιπα τέσσερα μουσεία που βρίσκονται σε αυτό είναι τα παρακάτω: Pergamonmuseum, Bode-Museum, Neues Museum και Alte Nationalgalerie. 

 

Το Παλαιό φιλοξενείται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό μέγαρο και στηρίζεται πάνω σε λαμπρούς δωρικούς κίονες και φιλοξενεί μία διάσημη συλλογή αρχαίων ελληνικών κι αιγυπτιακών εκθεμάτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προτομή του Περικλή, το ψηφιδωτό από την έπαυλη του Αδριανού και μία ροτόντα καθ’ ομοίωση του Πάνθεου της Ρώμης. Το Νέο Μουσείο απέχει μόλις λίγες δεκάδες μέτρα μακριά, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με αυτό του Μουσείου της Περγάμου Περγάμου και την Παλιά Πινακοθήκη. Το διαμάντι του Μουσείου δεν είναι άλλο από την προτομή της Νεφερτίτης.

 

Οι συλλογές των Μουσείων του Βερολίνου υπέστησαν σημαντικές φθορές κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και πολλές από αυτές κατέληξαν στη Μόσχα, από όπου ένα μέρος μόνο επέστρεψε. Σήμερα πλέον είναι εκτεθειμένες στο Neues Museum. 

 

Κυπριακές Αρχαιότητες

Oι ανασκαφές του Γερμανού αρχαιολόγου Max Ohnefalsch-Richter στην Κύπρο περί τα τέλη του 19ου αιώνα συνέβαλαν στη δημιουργία της συλλογής κυπριακών αρχαιοτήτων που εκτίθεται μόνιμα και κατέχει μια εξέχουσα θέση στο Νέο Μουσείο (Neus Museum) στην «Κυπριακή Πτέρυγα» (Zypern Saal). Θεωρείται μια από της σημαντικότερες κυπριακές συλλογές ανά το παγκόσμιο. Η έκθεση/έρευνα παρουσιάζεται στην «Κυπριακή Πτέρυγα» του Νέου Μουσείου και εντοπίζει τα στάδια της ζωής και του έργου του ερευνητή της Κύπρου Max Ohnefalsch-Richter – ανάμεσα στους αρχαιολογικούς θησαυρούς που ανακάλυψε στο νησί.

 

Πριν ακόμα από τη δραστηριότητα του γερμανού αρχαιολόγου Ohnefalsch-Richter στην Κύπρο, τα Βασιλικά Μουσεία στο Βερολίνο είχαν αποκτήσει σημαντικές συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων μέσω αγορών από τον Τσεσνόλα  και άλλους, από το 1869 και εξής. Από το 1887 το μουσείο απέκτησε από τον Ohnefalsch-Richter περίπου 1.500 αντικείμενα. Άλλα αγοράστηκαν από εμπόρους αρχαιοτήτων στα 1936-1937. Από τα σημαντικότερα αντικείμενα αυτών των συλλογών είναι ορισμένα αγγεία του Ελεύθερου Ζωγραφικού Ρυθμού («free-field») του 8ου-7ου αι. π.Χ., διακοσμημένα με εικονιστικές παραστάσεις, ένα ταφικό σύνολο του πρώιμου 11ου αι. π.Χ. από το Κίτιο, ανεσκαμμένο από τον Ohnefalsch-Richter, και ένας χάλκινος τετράπλευρος υποστάτης με τροχούς, του 11ου αι. π.Χ., επίσης από το Κίτιο.

 

Μετά την εκ βάθρων ανακαίνιση  και επαναλειτουργία του Μουσείου το 2009, η κυπριακή συλλογή κατέχει μια εξέχουσα αρχιτεκτονικά θέση στο Μουσείο, με τη συμβολή και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης.

 

Στις  4 Δεκεμβρίου 2017 στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ανάμεσα στους βασιλικούς τάφους και το ενεχυροδανειστήριο - Max Ohnefalsch-Richter (1850-1917) και η αρχαιολογία της Κύπρου»  με την ευκαιρία της 100ης επετείου από τον θάνατο του Γερμανού αρχαιολόγου. Η έκθεση παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου αρχαιολογίας Winckelmann του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου και  πραγματοποιήθηκε από το εν λόγω Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Μουσείο Προϊστορίας και Πρώιμης ιστορίας (Museum für Vor- und Frühgeschichte) και με τη Συλλογή Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου (Antikensammlung der Staatlichen Museen zu Berlin) καθώς, επίσης, και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο.

 

 Η έκθεση/έρευνα παρουσιάστηκε στην «Κυπριακή Πτέρυγα» του Νέου Μουσείου παρουσιάζοντας τα στάδια της ζωής και του έργου του ερευνητή της Κύπρου Max Ohnefalsch-Richter - ανάμεσα στους αρχαιολογικούς θησαυρούς που ανακάλυψε στο νησί.

 

Στο  καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν χορικά από την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή καθώς, επίσης, και από τη «Λυσιστράτη» και τις «΄Ορνιθες» του Αριστοφάνη. Ο χορός συνοδευόταν στο πιάνο από το συνθέτη/πιανίστα Σάββα Σάββα. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Χριστιάνα Πιερή, ΄Ελενα Οροκλινιότη, Χριστίνα Γαβριηλίδου, Δέσποινα Κατσαντώνη και Μιχαελίνα Σουγκάρη από τη δραματική σχολή Βλαδίμηρου Καυκαρίδη. Στην Κυπριακή Πτέρυγα, επίσης, η Κύπρια χορογράφος, χορεύτρια και performance artist Έλενα Αντωνίου παρουσίαζε τη μακράς διαρκείας περφόρμανς «In Situ» από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, μια περφόρμανς που διήρκησε συνολικά 22 ώρες.

Φώτο Γκάλερι

Image