Γιουροβίζιον

Image

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision είναι ετήσιος διαγωνισμός που διοργανώνεται ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), στον οποίο κάθε χώρα συμμετέχει με ένα τραγούδι που πρέπει να ερμηνευτεί ζωντανά στην τηλεόραση. Στη συνέχεια γίνεται ψηφοφορία από την οποία προκύπτει το δημοφιλέστερο τραγούδι. Κάθε χώρα συμμετέχει μέσω της δημόσιας της τηλεόρασης (που αποτελεί μέλος της EBU) και αποστολή της είναι να επιλέξει το τραγούδι και τον ερμηνευτή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1956 και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς. Εκτός αυτού, αποτελεί τον δημοφιλέστερο διαγωνισμό τού είδους του που διοργανώνεται ανά τον κόσμο: ο αριθμός των τηλεθεατών που τον παρακολουθούν ετησίως εκτιμάται μεταξύ 100 και 600 εκατομμυρίων. Ενδεικτικά, μεταδίδεται σε χώρες όπως: Αυστραλία, Καναδάς, Αίγυπτος, Ιορδανία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ αν και αυτές οι χώρες δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό έως το 2015 όπου η Αυστραλία έκανε το ντεμπούτο της.

 

Στο διαγωνισμό συνήθως συμμετέχουν τραγούδια που εκπροσωπούν την ποπ μουσική. Εν τούτοις πολλές χώρες έχουν πειραματιστεί και με άλλα είδη μουσικής όπως η έθνικ, παραδοσιακές μουσικές από όλα τα μέρη του κόσμου, Λατινική, Ροκ, Ραπ και Χέβι Μέταλ. Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν συμμετάσχει, έστω και μια φορά, στο διαγωνισμό με εξαίρεση το Λίχτενσταϊν, το Κοσσυφοπέδιο και το Βατικανό, ενώ η λέξη «Eurovision» είναι αναγνωρίσιμη σε όλη την Ευρώπη.

 

 Κύπρος και Γιουροβίζιον

 

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 24 Μαϊου 1965, στο Λουγκάνο της Ελβετίας με τη συμμετοχή μόνο επτά χωρών: Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ελβετία. Η πρώτη Eurovision, ήταν ένας μουσικός διαγωνισμός στα πρότυπα του Μουσικού Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Μετά τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, οι χώρες του κομμουνιστικού στρατοπέδου που μέχρι τότε διαγωνίζονταν στην Ιντερβίζιον, εισήλθαν στον διαγωνισμό. Η Ελλάδα έκανε τη μεγάλη της είσοδο, στον 19ο διαγωνισμό το 1974, με «Λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και το αγόρι μου», της Μαριλένας και δημιουργούς τους Κατσαρό, Πυθαγόρα.

 

Στις 19 Απριλίου 1980, μέσα από την εμβέλεια του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), οι Κύπριοι τηλεθεατές είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό της Eurovision για πρώτη φορά σε απευθείας αναμετάδοση από την Χάγη της Ολλανδίας. Η απευθείας αναμετάδοση του διαγωνισμού, έμελλε την έναρξη της συνεργασίας του ΡΙΚ με την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και την ανταλλαγή ειδήσεων και άλλων προγραμμάτων μεταξύ των μελών της EBU μέσω δορυφόρου, παρά το γεγονός πως το δημόσιο κανάλι της Κύπρου είναι μέλος της EBU από το 1969. Στη Γιουροβίζιον του 1980 οι Κύπριοι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να δουν τη συμπατριώτισσα τους Άννα Βίσσυ  να εκπροσωπεί την Ελλάδα με το τραγούδι Ώτοστοπ. Η Κύπρος, πρωτοπαρουσιάστηκε στο διαγωνισμό το 1981 με το συγκρότημα Island και το τραγούδι  "Μόνικα".  

 

Η Κύπρος μετράει μέχρι το 2019 σήμερα συνολικά 36 συμμετοχές, με τις 30 να συμμετείχαν στον Μεγάλο Τελικό, από τις οποίες οι 10 ήταν στην τελική 10άδα. Τέσσερις συμμετοχές έφτασαν κοντά στην 10άδα και συγκεκριμένα στην 11η θέση, ενώ κατέχει και μία τελευταία θέση. Μέσα στα 39 χρόνια δραστηριότητας του ΡΙΚ στην Eurovision, η Κύπρος απείχε από τον διαγωνισμό μόνο τρεις φορές: το 1988, το 2001 και το 2014. Το 1988 η Κύπρος απουσίασε για πρώτη φορά από τον διαγωνισμό. Αν και είχε επιλεχθεί το τραγούδι «Θυμάμαι» με ερμηνευτή τον Γιάννη Δημητρίου, αποδείχτηκε εν τέλει πως δεν ήταν πρωτότυπο όπως απαιτούν οι όροι του διαγωνισμού. Ο 33ος διαγωνισμός στο Δουβλίνο πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου, αφού δεν υπήρχε χρόνος για αντικατάσταση.

Από το 2006, η Κύπρος δεν κατάφερε να προκριθεί από τον ημιτελικό γύρο για έξι από οκτώ χρόνια (2006-2013), προτού αποσυρθεί από τον διαγωνισμό του 2014. Η απόφαση για να μην συμμετέχει η Κύπρος στο διαγωνισμό του 2014 λήφθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2013 και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) αποσύρθηκε άμεσα. Οι λόγοι που αναφέρθηκαν είναι η κοινή γνώμη σχετικά με την κυπριακή χρηματοπιστωτική κρίση 2012-2013 και τους περιορισμούς του προϋπολογισμού, ως παράγοντες που επηρέασαν την απόφαση αυτή. Στις 14 Ιουλίου 2014 το ΡΙΚ επιβεβαίωσε επίσημα την επιστροφή της Κύπρου στο διαγωνισμό, με τη χώρα να φτάνει στον τελικό το 2015, το 2016, το 2017, το 2018 και το 2019, ενώ το 2018 κατάφερε να τερματίσει στην 2η θέση με το τραγούδι Φουέκο και ερμηνεύτρια την Ελένη Φουρέιρα,  την καλύτερη θέση της χώρας στην ιστορία του θεσμού μέχρι και σήμερα. 

 

Ένα βαρύ ρεκόρ που κρατάει η Κύπρος, είναι το γεγονός ότι αποτελεί την μακροβιότερη χώρα στον θεσμό, όσον αφορά τον αριθμό των συμμετοχών, που δεν έχει καταφέρει ακόμη να κερδίσει τον διαγωνισμό. Το ρεκόρ αυτό κατείχε η Πορτογαλία, η οποία κατάφερε να το δώσει στην Κύπρο το 2017 όταν κέρδισε στο Κίεβο της Ουκρανίας. 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image