Κορονοϊός

Image

Κοροναϊός  κορονοϊός (COVID 19) είναι ιός o oποίος έχει πάρει την ονομασία του από την χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα» (λατινικά: corona). Ένας κοροναϊός ήταν υπεύθυνος για ένα ξέσπασμα οξέως σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου (ΣΟΑΣ, διεθνώς γνωστό ως SARS) το οποίο άρχισε το 2002 στη Κίνα. Ένα άλλο είδος κοροναϊού προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2012 (MERS). Μέχρι το 2019 είχαν καταγραφεί 2.468 κρούσματα με 851 θανάτους (θνητότητα περίπου 34,5 %).

Ο COVID-19 -όπως ονόμασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το νέο κορωνοϊό πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι, την μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Κίνας. Αν και η πραγματική πηγή προέλευσης του ιού παραμένει άγνωστη συνδέθηκε με την αγορά άγριων ζώων της πόλης. Σύμφωνα με την υγειονομική επιτροπή του Ουχάν ο ιός μεταδόθηκε μεταξύ των ημερομηνιών 12- 29 Δεκεμβρίου 2020.

Αρχικά οι κινεζικές υπηρεσίες υγείας δε μπορούσαν να ταυτοποιήσουν τη μυστηριώδη μορφή πνευμονίας που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται, με τους ειδικούς να αποκλείουν την επιστροφή του θανάσιμου ιού SARS. Πολύ γρήγορα οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων στην Κίνα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται.  Στις 7  Ιανουαρίου 2020, οι πρώτες κινεζικές αναλύσεις επιτρέπουν τον εντοπισμό του νέου κορωνοϊού. Επιβεβαιώθηκε ότι ο κοροναϊός προήλθε από άγρια ζώα που πωλούνταν στην αγορά του Ουχάν.

Ο COVID 19  πλήττει τα κύτταρα κάτω από τον λάρυγγα, περνώντας βαθιά στους αεραγωγούς των πνευμόνων, σε αντίθεση με τους απλούς ιούς της γρίπης που αρχίζουν προσβάλλοντας τη μύτη και τον λαιμό. Ο κοροναϊός φθάνει σε αυτά τα κύτταρα μέσω ρινικών ρευστών εκκρίσεων της μύτης και του λαιμού οι οποίες αναρροφώνται και κατεβαίνουν προς την τραχεία. Στην περίπτωση που κάποιος έχει κολλήσει τον κοροναϊό κινδυνεύει άμεσα με πνευμονία από την αναρρόφηση τέτοιων εκκρίσεων.

 

 Το Χρονικό της εξαπλωσης του ιού

 

Ο πρώτος συναγερμός φθάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟY) την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης εκτός της επικράτειας της Κίνας, στην Ταϊλάνδη, καταγράφεται στις 2 Ιανουαρίου 2020, πριν από άλλα σε κράτη της Ασίας. Αρχίζουν έλεγχοι και εξετάσεις επιβατών σε μεγάλα διεθνή αεροδρόμια.

Στις 11 Ιανουαρίου 2020, οι αρχές της Κινας ανακοινώνουν τον πρώτο θάνατο και από τότε η ανακοίνωση θανάτων από τον ιό ήταν καθημερινή. Η κατάσταση ξέφυγε νωρίς ενώ πόλεις εκατομμυρίων ανθρώπων τέθηκαν σε καραντίνα. Αν και το Πεκίνο ανακοίνωσε μέτρα για όλες τις περιοχές της χώρας ήταν ήδη αργά. Σύντομα το παγκόσμιο θα αντιλαμβανόταν ότι ο νέος ιός αποτελούσε σοβαρή απειλή για τον πλανήτη.

Στις 20 Ιανουαρίου 2020, Κινέζος επιδημιολόγος επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κρούσματα εντοπίζονται σε σχεδόν τις μισές κινεζικές επαρχίες και μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σεντζέν. Μία ημέρα αργότερα ανακοινώνεται ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος στις ΗΠΑ.

Την 24η Ιανουαρίου 2020 αναφέρονται οι δύο πρώτοι θάνατοι πέραν της εστίας της επιδημίας, ένας στη Χεμπέι, την επαρχία που περιβάλλει το Πεκίνο, ο δεύτερος κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Τρία κρούσματα επιβεβαιώνεται στη Γαλλία, τα πρώτα στην Ευρώπη.

Την 30ή Ιανουαρίου το Παρίσι ανακοινώνει το έκτο κρούσμα στη Γαλλία και το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του κορωνοϊού στο γαλλικό έδαφος. Η Ρωσία ανακοινώνει ότι κλείνει τα σύνορα με την Κίνα, μήκους 4.250 χιλιομέτρων.

Την ίδια ημέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την επιδημική έξαρση του νέου κορωνοϊού κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο (PHEIC).

Stiw  Φεβρουαρίου στις Φιλιππίνες, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει τον ΠΟY για τον πρώτο θάνατο εκτός της επικράτειας Κίνας, ενός Κινέζου επισκέπτη από την Ουχάν.

 Στον χάρτη των κρουσμάτων προστίθενται καθημερινά νέες χώρες. Νότια Κορέα, Ιράν, Φιλιππίνες, Βρετανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Ισπανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ισραήλ, Λίβανος. 

Μετά την εμφάνιση του στην Ιταλία η εξάπλωση της επιδημίας στη γηραιά ήπειρο πήρε ανησυχητικές διαστάσεις. Τα κρούσματα που ανακοινώνονται σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν ως κοινό παρονομαστή το γεγονός ότι οι ασθενείς είχαν ταξιδέψει τις προηγούμενες ημέρες στη Βόρεια Ιταλία. Περιοχές της χώρας μπαίνουν σε καραντίνα ενώ λαμβάνονται μέτρα από την Κυβέρνηση για περιορισμό της μετάδοσης.

Η Ιταλία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Σε δηλώσεις του, στις 24 Φεβρουαρίου 2020, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, εξηγεί πώς εξαπλώθηκε ο ιός στη χώρα. «Ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε και επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο».Η Ιταλία σύντομα γίνεται δεύτερη παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 8ης Μαρτίου 2020, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ολόκληρη η περιφέρεια της Λομβαρδίας καθώς και 14 ακόμα περιοχές μπαίνουν σε καραντίνα. Σταματώντας έτσι τον χρόνο για περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπων.

Πέραν της Ιταλίας, Νότιος Κορέα και Ιράν είναι οι επόμενες χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από τον κορωνοϊό με τα κρούσματα να ξεπερνάνε τις επτά χιλιάδες.

Ακυρώνονται εκδηλώσεις ανά το παγκόσμιο ενώ η διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Euro 2020, είναι αμφίβολη.

 Στις  26 Φεβρουαρίου 2020, επιβεβαιώνεται το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα σημειώνεται τις επόμενες μέρες. 

 

Στις 11 Μαρτίου 2020, μετά από δύο μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση του κοροναϊού στην επαρχία Ουχάν της Κίνας και της μετέπειτα σταδιακής εξάπλωσης του σε όλον τον κόσμο, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύττει «πανδημία» τον Covid-19.

Μέχρι τις 16 Μαρτίου 2020, ο φονικός ιός ξαπλώνεται  σε 117 χώρες στον κόσμο, με πάνω από 169.000 κρούσματα, και προκαλεί τον θάνατο 6.500  ανθρώπων.

 

Η εξάπλωση του ιού στην Κύπρο

 

Πριν ακόμη κάνει την εμφάνιση του ο ιός στην Κύπρο η Κυβέρνηση άρχισε να παίρνει μέτρα κατά της εξάπλωσης της επιδημίας, μεταξύ άλλων και το κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων, απόφαση  η οποία προκάλεσε την αντίδραση κομμάτων και πολιτών. Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 πολίτες συγκεντρώθηκαν στο  οδόφραγμα της οδού  Λήδρας όπου διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της Κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για πολιτική σκοπιμότητα. Η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων είναι καθαρά για σκοπούς υγείας.

Το απόγευμα της 3ης Μαρτίου 2020, γνωστοποιήθηκε από τον υπουργό Υγείας  ότι η Κύπρος μπήκε στον χάρτη που καταγράφει τα κρούσματα του νέου ιού. Πρώτο κρούσμα,  25χρονος ο οποίος επέστρεψε από το Μιλάνο στις 26 Φεβρουαρίου. Δεύτερο κρούσμα ο 64χρονος Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο οποίος βρισκόταν στο Southampton και επέστρεψε στην Κύπρο στις 3 Μαρτίου, από το αεροδρόμιο του Gatwick με προορισμό το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Μετά την άφιξη του και για πέντε ημέρες ο γιατρός εργαζόταν κανονικά στο νοσοκομείο και εξέταζε ασθενείς. Ασθενείς του δημόσιου νοσηλευτηρίου όπου εργάζεται ο 64χρονος, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και οι συνταξιδιώτες και του 64χρονου, εντοπίζονται και ενημερώνονται. Υπό το φόβο της εξάπλωσης το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τέθηκε σε πλήρη καραντίνα.

Στις 10 Μαρτίου ανακοινώθηκετο πρώτο κρούσμα στα κατεχόμενα. Πρόκειται για 65χρονη Γερμανίδα τουρίστρια που ταξίδεψε στα κατεχόμενα από την πόλη Balingen της Γερμανίας με γκρουπ 30 ατόμων. Μέχρι τις 15 Μαρτίου 2020 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές ανήλθαν στα 33 και έξι στα κατεχόμενα.

 

Μέτρα της κυβέρνησης

 

Δρακόντεια μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας στην Κύπρο πήρε η κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου με αφαρμογή από την 6η μετά μεσημβρινή της 16ης Μαρτίου, 2020 και  ισχύει μέχρι την 30η Απριλίου του 2020.:

  • Κλείνουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις 
  • Η είσοδος στη χώρα δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν, πλην όσων μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση εξέτασης για τον κορωνοϊό από πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα.«Όσοι εκπληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις, θα τίθενται υποχρεωτικά υπό περιορισμό (καραντίνα) για 14 μέρες, σε χώρους φιλοξενίας που θα καθορίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.
  • χορήγηση επιδόματος 750 ευρώ στους φοιτητές που επιλέξουν να παραμείνουν στην χώρα φοίτησής τους. 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image