Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

Image

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites). Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.

 

Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ' όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους.

 

Το Κυπριακό Τμήμα του ICOMOS οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της παραπάνω επετείου. 

 

Κατάλογος των αγαθών παγκόσμιας κληρονομιάς στην Κύπρο:

  1. Νεολιθικός συνοικισμός Χοιροκοιτίας
  2. Παλαίπαφος (Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου, Αγορά, Ασκληπιείο Πάφου, Αρχαίο Ωδείο Πάφο, Βασιλική Παναγίας Λιμενιώτισσας, Τάφοι των Βασιλέων, Φρούριο των Σαράντα Κολώνων, Ψηφιδωτά της Πάφου
  3. Οι βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους (Παναγία της Ποδίθου, Άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής, Άγιος Νικόλαος της Στέγης, Τίμιος Σταυρός του Αγιασμάτι, Μεταμόρφωση του Σωτήρα Παλαιχωρίου Ορεινής, Tίμιος Σταυρός Πελενδρίου, Αρχάγγελος Μιχαήλ Πεδουλά, Παναγία της Ασίνου, Παναγία του Άρακα, Παναγία του Μουτουλλά)
  4. Γεωπάρκο Τροόδους

 

 

Πηγές:

Φώτο Γκάλερι

Image