Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα

Image

Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2008, η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, για να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Θάλασσα είναι το σύνολο του όγκου των αλμυρών νερών που καλύπτουν τις κοιλότητες της γήινης επιφάνειας και που αφήνουν να προβάλλουν η ηπειρωτική ξηρά και τα νησιά. Το 75% περίπου της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη μας καλύπτεται από θάλασσες ενώ μόνο το υπόλοιπο 25% περίπου είναι ξηρά. Η Κύπρος, ως νησί, είχε και έχει πολύ στενή σχέση με τη θάλασσα και σημαντική εξάρτηση απ' αυτήν.

 

Σήμερα, η κυπριακή θάλασσα εξακολουθεί ν' αποτελεί ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο, όχι μόνο ως πηγή πλουτοπαραγωγική αλλά και ως σημαντικό στοιχείο για ψυχαγωγία και για αθλητικές δραστηριότητες. Εξάλλου η ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία της Κύπρου στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην όμορφη θάλασσα και τις θαυμάσιες ακτές του νησιού που εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες απολαμβάνουν κάθε χρόνο.