Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Image

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965, κατά τη διάρκειας της Συνόδου της Τεχεράνης και από το 1966 γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή. Η εξάλειψη του αναλφαβητισμού είναι ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του διεθνούς οργανισμού, που υπάγεται στον ΟΗΕ.

 

Σύμφωνα με την UNESCO, 750 εκατομμύρια ενήλικες σ' όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι και περισσότερα από 250 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Υποσαχάρειας Αφρικής. Στόχος της UNESCO είναι όλα τα παιδιά του κόσμου, αγόρια και κορίτσια, να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Ο όρος του αναλφαβητισμού μπορεί να χωριστεί σε δυο κατηγορίες: α) οργανικά αναλφάβητος, όπου θεωρείται το άτομο που δεν διδάχθηκε γραφή και ανάγνωση ποτέ, και συνεπώς δεν πήγε σχολείο και β) λειτουργικά αναλφάβητος, όπου θεωρείται το άτομο που ενώ έχει φοιτήσει στο σχολείο, δεν καλλιέργησε τις γνώσεις του και δεν μπόρεσε να τις εξελίξει. Τα αίτια για την εμφάνιση και την εξάπλωση του αναλφαβητισμού ποικίλλουν. Πολλές φορές το φαινόμενο του αναλφαβητισμού συνδέεται στενά με τη φτώχια και την κοινωνική περιθωριοποίηση, χωρίς αυτό να αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα.

 

 

Στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (2012), πάνω από 100.000 πολίτες είναι απόφοιτοι μόνο του Δημοτικού Σχολείου, την ίδια ώρα που οι αναλφάβητοι ανέρχονται σε 9.152.

Από αυτούς οι 6.776 είναι γυναίκες, ενώ πρόσθετα 5.575 πολίτες δεν πήγαν ποτέ σχολείο και 24.751 δεν τελείωσαν ποτέ το Δημοτικό.