Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Image

Η πανευρωπαϊκή γιορτή για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μνήμης οργανώνεται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι σχετικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά, με στόχο την κοινή την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς φέρνουν κοντά τους πολίτες και τονίζουν την ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς στα 50 κράτη που έχουν υπογράψει την ευρωπαϊκή μορφωτική σύμβαση. Οργανώνονται από τις 25 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

 

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020 έχουν θέμα: «Πολιτιστική κληρονομιά και εκπαίδευση: Μαθαίνοντας για τη ζωή!». Το φετινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην πολύτιμη συνεργασία μεταξύ εκπαίδευσης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρά τα εμπόδια εξαιτίας του κορονοϊού, το δίκτυο εθνικών συντονιστών του προγράμματος προτείνει ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, πέραν των χιλιάδων πραγματοποιούμενων εκδηλώσεων (με κοινωνική αποστασιοποίηση). Οι διοργανωτές ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν ψηφιακό περιεχόμενο όπως βίντεο, φωτογραφίες, εικονικές ξεναγήσεις, podcast, ιστολόγια, διαδικτυακά σεμινάρια ή ιστορίες των χώρων τους, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο διαδίκτυο.

 

Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Φέτος, εκτός από τις εκδηλώσεις με φυσική παρουσία, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς προσφέρουν μια εξαιρετική γκάμα ψηφιακού περιεχομένου, το οποίο θα αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη για χιλιάδες μνημεία και χώρους. Είμαστε περήφανοι που παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο διοργανώνεται τοπικά ενώ είναι πραγματικά προσβάσιμο από τους πάντες σε όλη την Ευρώπη. Η πανδημία της COVID-19 διατάραξε τον παραδοσιακό τρόπο εργασίας του πολιτιστικού τομέα και ανέδειξε, περισσότερο από ποτέ, πόσο σημαντικός είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ιδρυμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπό το πρίσμα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ψηφιοποίηση του τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να σχεδιαστεί το κατάλληλο πλαίσιο πολιτικής και δράσεων για τη διαφύλαξη των πολύτιμων πολιτιστικών αγαθών της Ευρώπης και την καλύτερη προβολή της μοναδικής πολιτιστικής πολυμορφίας της. Η δημόσια διαβούλευση είναι ανοικτή έως τις 14 Σεπτεμβρίου και σας ενθαρρύνω θερμά να συμβάλετε σε αυτήν».

 

Η Κύπρος, από το 1995, συμμετέχει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς. Πρόκειται για ένα θεσμό που καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός του θεσμού είναι να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει την αρχιτεκτονική και γενικά την πολιτιστική του κληρονομιά. Kατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής, ανοίγονται προς το κοινό ιστορικοί και παραδοσιακοί χώροι, ιδιαίτερα αυτοί όπου η πρόσβαση δεν είναι πάντα κατορθωτή. Παράλληλα, την ίδια ημέρα διοργανώνονται πληθώρα άλλων εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λπ. με στόχο την επαφή του κόσμου με την παράδοση του κάθε τόπου. Στην Κύπρο, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς συντονίζονται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως το οποίο είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το Τμήμα προεδρεύει ειδικής Επιτροπής (Εθνική Επιτροπή Κύπρου) η οποία απαρτίζεται από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με εντολή να παρέχει συμβουλές και να εκφράζει τις απόψεις της για τη διοργάνωση των Ημερών αυτών.