Ιπποπόταμος

Image

(Ζωολ.).  Εχει αποδειχθεί από απολιθωμένα οστά σκελετών που έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη της Κύπρου, ότι στο νησί ζούσαν, κατά την Πλειστόκαινη περίοδο, διάφορα είδη θηλαστικών όπως ένα είδος ελέφαντα, ο ιπποπόταμος, η νυκτερίδα κ.α.

 

Η εμφάνιση των πρώτων θηλαστικών στην Κύπρο, κατά την Πλειστόκαινη περίοδο, συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση της ανύψωσης πάνω από τη θάλασσα ολόκληρου του νησιού.

 

Από τα απολιθώματα των οστών ζώων που έχουν βρεθεί σε σπηλιές σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, από έρευνες που έγιναν μεταξύ 1901 και 1906, αλλά κι αργότερα από Βρετανούς επιστήμονες, αρκετά αναγνωρίστηκαν ως οστά ειδών ιπποπόταμων. Το υλικό που βρέθηκε στην Κύπρο κατά τις έρευνες εκείνες, βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Οστά που ανήκουν σε ιπποπόταμους έχουν βρεθεί και αργότερα, ακόμη κι εντελώς πρόσφατα. Τέτοια οστά έχουν βρεθεί σε σπηλιές της οροσειράς του Πενταδάκτυλου (Κάτω Δίκωμον, Κουτσοβέντης, Κυθρέα), σε σπηλιές του ακρωτηρίου Πύλας, στην Κισσόνεργα της Πάφου και αλλού.

 

Η μελέτη των οστών των ιπποπόταμων που ζούσαν στην Κύπρο κατά την Πλειστόκαινη περίοδο, απέδειξε ότι ένα τουλάχιστον είδος των ζώων αυτών είναι ο Hippopotamus minutus. Όπως υποδηλώνει και η επιστημονική του ονομασία, το είδος αυτό του ιπποπόταμου ήταν μικρών διαστάσεων. Ένας σκελετός τέτοιου ζώου που έχει συναρμολογηθεί (βλέπε λήμμα γεωλογία), έχει μήκος 1 μέτρο και 41 εκατοστόμετρα και ύψος μόλις 68 εκατοστόμετρα.