Αλετράρης Σοφοκλής

Υπουργός Γεωργίας

Image

Ο κ. Σοφοκλής Αλετράρης ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στις 5 Αυγούστου 2011 επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια και υπηρέτησε έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Διαδέχθηκε στη θέση αυτή τον Δημήτρη Ηλιάδη που μεταπήδησε στο Υπουργείο Άμυνας μετά την παραίτηση του Κώστα Παπακώστα. Πριν την ανάληψη υπουργικών καθηκόντων, υπηρετούσε ως Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων μετά από επιλογή του από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, στις 15 Δεκεμβρίου 2008.

 

Ο Σοφοκλής  Αλετράρης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 22 Απριλίου 1953. Είναι νυμφευμένος με τη Χρύσω και έχουν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Λύδια. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου από όπου αποφοίτησε το 1971. Υπηρέτησε θητεία στην Εθνική Φρουρά από όπου απολύθηκε με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού. Ακολούθως σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου πήρε Δίπλωμα Αγρονόμου – Τοπογράφου Μηχανικού (1977) και στο Utah State University των Η.Π.Α., από όπου πήρε πτυχία BSc στην Πολιτική Μηχανική (1982) και MSc στην Υδραυλική Μηχανική (1983). Σε μεταγενέστερο στάδιο (1999), πήρε πτυχίο Master in Business Administration (MBA) από το University of New Haven των Η.Π.Α.

 

Σταδιοδρομία

Τον Μάιο του 1998 ο κ. Αλετράρης προήχθη στη θέση του Ανώτερου Υδραυλικού Μηχανικού και υπηρέτησε ως Επαρχιακός Μηχανικός Λευκωσίας έχοντας την ευθύνη για τον συντονισμό και την εποπτεία όλων των δραστηριοτήτων του Επαρχιακού Γραφείου Λευκωσίας του Τμήματος. Τον Ιούλιο του 2008 προήχθη στη θέση του Πρώτου Υδραυλικού Μηχανικού με ευθύνη του Τομέα «Εκτέλεσης» του Τμήματος.

 

Τον Μάρτιο του 1978 προσλήφθηκε στη μόνιμη θέση του Μηχανικού Αρδεύσεων στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Κατά την περίοδο 1978 – 1985 εργάστηκε στην Υπηρεσία Προγραμματισμού και στην Υπηρεσία Μελετών του Τμήματος στον σχεδιασμό διαφόρων έργων. Την περίοδο 1985 – 1998 εργάστηκε στην Υπηρεσία Κατασκευών του Τμήματος ως Επιβλέπων Μηχανικός διαφόρων κατασκευαστικών έργων.