Πολυβίου Πόλυς

Image

Ο Πόλυς Πολυβίου γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1949 στη Λευκωσία και εργάζεται ως δικηγόρος. Ηγείται ενός εκ των μεγαλυτέρων δικηγορικών γραφείων στην Κύπρο, του δικηγορικού Χρυσαφίνης και Πολυβίου.

Φοίτησε στο Γυμνάσιο Κύκκου της Λευκωσίας και από πολύ νεαρός έδειξε την έφεση του στα γράμματα. Ως μαθητής συνέταξε μελέτη 27 σελίδων μελέτη πάνω στον Σεφέρη, δημοσιευμένη στο περιοδικό «Έφηβος Λευκωσίας» το 1967.

 

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Λονδίνο. Το 1973 μελέτησε Διεθνείς και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Princeton των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά την περίοδο 1973-1980 εργάστηκε ως Λέκτορας της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

Από τζάκι

Ο Πόλυς Πολυβίου είναι γόνος του Γεώργιου Πολυβίου και εγγονός του Γεώργιου  Χρυσαφίνη, είναι παντρεμένος με τη Γεωργία Πολυβίου (απεβίωσε στις 15 Απριλίου 2021) πατέρας της οποίας ήταν ο Σόλων Τριανταφυλλίδης, ο οποίος διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου από το 1962 και πρόεδρος αυτής την περίοδο 1988-2005, και πρώτος ξάδελφος του τέως υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη, καλαδελφός με τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, αλλά και αδελφός της συζύγου του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Κύπρου Χρυσοστομίδη.

 

Δικηγορία

Από το 1981 μέχρι σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος στην Κύπρο και ως νομικός σύμβουλος μεγάλων εταιριών, όπως η Τράπεζα Κύπρου αλλά και Ημικρατικών Οργανισμών, όπως το ΡΙΚ. Επίσης εκπροσωπεί το Βρετανικό Συμβούλιο και αρκετές Εταιρίες Πετρελαίων στην Κύπρο.

 

Πέραν της άσκησης της δικηγορίας, ο Πόλυς Πολυβίου έχει συγγράψει πέραν των 20 βιβλίων για το συνταγματικό δίκαιο, για το δίκαιο των συμβάσεων, για το εργατικό δίκαιο, και για διάφορα θέματα διοικητικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει επίσης ασχοληθεί εκτενώς με το Κυπριακό πρόβλημα, για το οποίο έχει συγγράψει αριθμό βιβλίων. Τα νομικά του βιβλία έχουν αναγνωριστεί από ξένα και κυπριακά δικαστήρια και αναφέρονται τακτικά σε δικαστικές αποφάσεις. Ως Νομικός, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε σειρά σημαντικών υποθέσεων ενώπιον Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Επίσης, έλαβε μέρος στις υποθέσεις «Kosovo» και για το θέμα της Αποικιοκρατίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Από το 1974, προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του, νομικές και άλλες, στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει αναγορευθεί σε επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

 

Μαρί

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 ως πρόεδρος μονομελούς επιτροπής που διόρισε ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας εξέδωσε πόρισμα για την έκκρηξη στο Μαρί. Με βάση την έκθεση του καταλογίσθηκαν πολιτικές και ποινικές ευθύνες με υπουργούς και δημοσίους υπαλλήλους να οδηγούνται ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων.  

 

Κυπριακό

Ο Πόλυς Πολυβίου υπήρξε σύμβουλος επί όλων σχεδόν των Κυβερνήσεων στο Κυπριακό μετά την Εισβολή.

 

Επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη ο Πόλυς Πολυβίου διορίστηκε στη διαπραγματευτική ομάδα του Κυπριακού μαζί με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Συμμετείχε επίσης στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και έλαβε μέρος στις συνομιλίες κυρίως κατά την Περίοδο Διαπραγματεύσεων μεταξύ Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζί (2015-2017).  Στην πορεία διαφώνησε και αποστασιοποιήθηκε εκφράζοντας μια διαφορετική προσέγγιση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

 

Συγκεκριμένα σε έγραφο και αργότερα βιβλίο  του που κυκλοφόρησε το 2020, εξέφρασε ανησυχία για τις δρομολογούμενες εξελίξεις υποστηρίζοντας  ότι η μεθοδολογία που ακολουθούμε ενδεχόμενα να οδηγήσει είτε σε πλήρες αδιέξοδο, είτε σε καταστροφική «διευθέτηση» για την Κύπρο και τον Κυπριακό Ελληνισμό.

 

Ως εκ τούτου, πρότεινε  μια νέα πιο εξελικτική προσέγγιση στο Κυπριακό.

 

Βασική θέση του Πολυβίου είναι ότι το υφιστάμενο διαπραγματευτικό μοντέλο που υιοθετείται εδώ και δεκαετίες έχει αποτύχει και ότι υπάρχει ανάγκη εναλλακτικής διαπραγματευτικής προσέγγισης μέσα από την χάραξη ενός οδικού χάρτη που να συνεπάγεται αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης και υποχωρήσεις επί του εδάφους, με τη συνολική πολιτειακή λύση να ακολουθεί στο τέλος της διαδικασίας. Ο Πολυβίου υποστηρίζει ότι η στρατηγική της συνολικής και άμεσα εφαρμοζόμενης λύσης ενέχει σοβαρούς κινδύνους και δεν έχει περιθώρια επιτυχίας και τάσσεται υπέρ της σταδιακής λύσης ως μοναδικής βιώσιμης εναλλακτικής και νοουμένου ότι ο κεντρικός στόχος κάθε προσπάθειας παραμένει η επίλυση του κυπριακού εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την οικοδόμηση κοινού μέλλοντος με τους Τουρκοκύπριους όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. 

 

Διδάκτορας

Μετά από ομόφωνη εισήγηση του Συμβουλίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής και Επικύρωση του Συμβουλίου και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο  Πόλυς Γ. Πολυβίου αναγορεύτηκε στις  29 Νοεμβρίου 2018 σε Επίτιμο Διδάκτορα. Ο κ. Πολυβίου με βάση το σκεπτικό της αναγόρευσης θεωρήθηκε "ως άοκνος συλλειτουργός  της Δικαιοσύνης έχει σπουδαία συνεισφορά στη διαμόρφωση του κυπριακού νομικού συστήματος, αενάως κινούμενος μεταξύ μαχόμενης δικηγορίας και επιστημονικής συγγραφής, παρήγαγε συγγραφικό έργο που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και συμμετείχε ενεργά και αφιλοκερδώς στη διεθνή δικαστική διεκδίκηση των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας".

 

Πηγή:

www.polignosi.com

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image