Πολυβίου Πόλυς

Image

Ο Πόλυς Πολυβίου γεννήθηκε το 1949 στη Λευκωσία και εργάζεται ως δικηγόρος. Ηγείται ενός εκ των μεγαλυτέρων δικηγορικών γραφείων στην Κύπρο, του δικηγορικού Χρυσαφίνης και Πολυβίου.

Φοίτησε στο Λύκειο Κύκκου της Λευκωσίας και από πολύ νεαρός έδειξε την έφεση του στα γράμματα. Ως μαθητής συνέταξε μελέτη 27 σελίδων μελέτη πάνω στον Σεφέρη, δημοσιευμένη στο περιοδικό «Έφηβος Λευκωσίας» το 1967.

 

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Λονδίνο. Το 1973 μελέτησε Διεθνείς και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Princeton των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά την περίοδο 1973-1980 εργάστηκε ως Λέκτορας της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

Από τζάκι

Ο Πόλυς Πολυβίου είναι γόνος του Κοκή Πολυβίου και εγγονός του Νίκου Χρυσαφίνη, είναι παντρεμένος με τη Γεωργία Πολυβίου (απεβίωσε στις 15 Απριλίου 2021) πατέρας της οποίας ήταν ο Σόλων Τριανταφυλλίδης, ο οποίος διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου από το 1962 και πρόεδρος αυτής την περίοδο 1988-2005, και πρώτος ξάδελφος του τέως υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη, καλαδελφός με τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, αλλά και αδελφός της συζύγου του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Κύπρου Χρυσοστομίδη.

 

Δικηγορία

Από το 1981 μέχρι σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος στην Κύπρο και ως νομικός σύμβουλος μεγάλων εταιριών, όπως η Τράπεζα Κύπρου αλλά και Ημικρατικών Οργανισμών, όπως το ΡΙΚ. Επίσης εκπροσωπεί το Βρετανικό Συμβούλιο και αρκετές Εταιρίες Πετρελαίων στην Κύπρο.

 

Πέραν της άσκησης της δικηγορίας, ο Πόλυς Πολυβίου έχει συγγράψει πέραν των 20 βιβλίων για το συνταγματικό δίκαιο, για το δίκαιο των συμβάσεων, για το εργατικό δίκαιο, και για διάφορα θέματα διοικητικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει επίσης ασχοληθεί εκτενώς με το Κυπριακό πρόβλημα, για το οποίο έχει συγγράψει αριθμό βιβλίων. Τα νομικά του βιβλία έχουν αναγνωριστεί από ξένα και κυπριακά δικαστήρια και αναφέρονται τακτικά σε δικαστικές αποφάσεις. Ως Νομικός, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε σειρά σημαντικών υποθέσεων ενώπιον Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Επίσης, έλαβε μέρος στις υποθέσεις «Kosovo» και για το θέμα της Αποικιοκρατίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Από το 1974, προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του, νομικές και άλλες, στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει αναγορευθεί σε επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

 

Μαρί

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 ως πρόεδρος μονομελούς επιτροπής που διόρισε ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας εξέδωσε πόρισμα για την έκκρηξη στο Μαρί. Με βάση την έκθεση του καταλογίσθηκαν πολιτικές και ποινικές ευθύνες με υπουργούς και δημοσίους υπαλλήλους να οδηγούνται ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων.  

 

Κυπριακό

Ο Πόλυς Πολυβίου υπήρξε σύμβουλος επί όλων σχεδόν των Κυβερνήσεων στο Κυπριακό μετά την Εισβολή.

 

Επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη ο Πόλυς Πολυβίου διορίστηκε στη διαπραγματευτική ομάδα του Κυπριακού μαζί με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Συμμετείχε επίσης στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και έλαβε μέρος στις συνομιλίες κυρίως κατά την Περίοδο Διαπραγματεύσεων μεταξύ Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζί (2015-2017).  Στην πορεία διαφώνησε και αποστασιοποιήθηκε εκφράζοντας μια διαφορετική προσέγγιση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

 

Συγκεκριμένα σε έγραφο και αργότερα βιβλίο  του που κυκλοφόρησε το 2020, εξέφρασε ανησυχία για τις δρομολογούμενες εξελίξεις υποστηρίζοντας  ότι η μεθοδολογία που ακολουθούμε ενδεχόμενα να οδηγήσει είτε σε πλήρες αδιέξοδο, είτε σε καταστροφική «διευθέτηση» για την Κύπρο και τον Κυπριακό Ελληνισμό.

 

Ως εκ τούτου, πρότεινε  μια νέα πιο εξελικτική προσέγγιση στο Κυπριακό.

 

Βασική θέση του Πολυβίου είναι ότι το υφιστάμενο διαπραγματευτικό μοντέλο που υιοθετείται εδώ και δεκαετίες έχει αποτύχει και ότι υπάρχει ανάγκη εναλλακτικής διαπραγματευτικής προσέγγισης μέσα από την χάραξη ενός οδικού χάρτη που να συνεπάγεται αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης και υποχωρήσεις επί του εδάφους, με τη συνολική πολιτειακή λύση να ακολουθεί στο τέλος της διαδικασίας. Ο Πολυβίου υποστηρίζει ότι η στρατηγική της συνολικής και άμεσα εφαρμοζόμενης λύσης ενέχει σοβαρούς κινδύνους και δεν έχει περιθώρια επιτυχίας και τάσσεται υπέρ της σταδιακής λύσης ως μοναδικής βιώσιμης εναλλακτικής και νοουμένου ότι ο κεντρικός στόχος κάθε προσπάθειας παραμένει η επίλυση του κυπριακού εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την οικοδόμηση κοινού μέλλοντος με τους Τουρκοκύπριους όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. 

 

Διδάκτορας

Μετά από ομόφωνη εισήγηση του Συμβουλίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής και Επικύρωση του Συμβουλίου και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο  Πόλυς Γ. Πολυβίου αναγορεύτηκε στις  29 Νοεμβρίου 2018 σε Επίτιμο Διδάκτορα. Ο κ. Πολυβίου με βάση το σκεπτικό της αναγόρευσης θεωρήθηκε "ως άοκνος συλλειτουργός  της Δικαιοσύνης έχει σπουδαία συνεισφορά στη διαμόρφωση του κυπριακού νομικού συστήματος, αενάως κινούμενος μεταξύ μαχόμενης δικηγορίας και επιστημονικής συγγραφής, παρήγαγε συγγραφικό έργο που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και συμμετείχε ενεργά και αφιλοκερδώς στη διεθνή δικαστική διεκδίκηση των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας".

 

Κατηγορίες 

Ο Πόλυς Πολυβίου αντιμετώπισε ισχυρισμούς περί διαπλοκής του Δικηγορικού του Γραφείου με το Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου μετά την οικονομική κρίση του 2013. Οι κατηγορίες αυτές οδήγησαν τον Πόλυ Πολυβίου και τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη σε πλήρη ρήξη. Σε μια από τις πολλές εμφανίσεις τους ενώπιον του Ανωτάτου ο Πόλυς Πολυβίου χαρακτήρισε το γενικό εισαγγελέα "αισχος για τη Δικαιοσύνη". Στη συνέχεια απολογήθηκε: 

 

» Βλέπε Βίντεο: Κόντρα Πολυβίου-Κληρίδη

 

Το θέμα προέκυψε μετά από σειρά αποτυχιών του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη να επιτύχει καταδίκες σε μια σειρά από δίκες εναντίον ηγετικών στελεχών της Τράπεζας.

 

Αρχικά στην προσωπική του σελίδα στο Facebook  και στη συνέχεια με επιστολή του στις 11 Ιανουαρίου 2019 στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ο αδελφός του Γ. Εισαγγελέα δικηγόρος Νίκος Κληρίδης  έκανε λόγο για πιθανό επηρεασμό της Δικαιοσύνης απο συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, εννοώντας το Γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου.

 

Στην επιστολή του ο κ. Νίκος Κληρίδης υπέδειξε μεταξύ άλλων συγγενικές σχέσεις του Δικηγορικού Γραφείου με δικαστές.

 

Μια απο τις πιο βασικές αρχές, σύμφωνα με την επιστολή,  που αποτελεί και τον κεντρικό πυλώνα ενός Κράτους Δικαίου και μιας ευνομούμενης Πολιτείας, είναι η Αρχη ότι «η Δικαιοσύνη δεν πρέπει απλώς να απονέμεται , αλλά να φαινεται οτι απονέμεται»

 

Όπως θα εξηγηθεί πιο κάτω , μετά την κατάρρευση του Τραπεζικού Συστήματος που διαφάνηκε απο το 2012 και κατέληξε στο κούρεμα , ολες οι σοβαρές υποθέσεις που αφορούσαν την Τράπεζα Κύπρου και εξεδικάστηκαν απο τα Δικαστήρια προωθήθηκαν μέσω του δικηγορικού γραφείου Χρυσαφίνης και Πολυβίου ( Χ&Π ) με το οποίο πλείστοι Δικαστές που εξεδίκασαν υποθέσεις της Τράπεζας έχουν συγγενικές και/η εργασιακές σχέσεις , λεπτομέρειες των οποίων παραθέτω πιο κάτω:

 

Α- Συγγενική και εργασιακή σχέση Δικαστών με το Δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου δικηγόρων της Τράπεζας Κύπρου.

Στέλιος Ναθαναήλ (Δικαστής Ανωτάτου)

Θυγατέρα και γαμπρός δικηγόροι εργοδοτούμενοι στο Γραφείο Χ & Π.

Λ. Παρπαρίνος (Δικαστής Ανωτάτου)

Θυγατέρα δικηγόρος εργοδοτούμενη στο Γραφείο Χ & Π.

Α. Κραμβής (Πρώην Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου)

Υιός δικηγόρος στο Γραφείο Χ & Π, γαμπρός του κ. Πολυβίου (νυμφευμένος με την κόρη του)

Μ.Χριστοδούλου (Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου)

Ο υιός της συζύγου του (επίσης Δικαστού στο Επαρχιακό Δικαστήριο) Στάλως Χατζηγιάννη, ειναι εργοδοτούμενος στο Γραφείο Χ & Π

Λεμονιά Καουτζιάνη (πρώην Δικαστής Επαρχιακού Δικαστηρίου)

Θυγατέρα της είναι εργοδοτούμενη στο Γραφείο Χ & Π.

Κ.Παμπαλλής ( Δικαστής Ανώτατου Δικαστήριου).

Εργάστηκε για χρόνια στο Γραφείο Χ & Π.

Α. Λιάτσος ( Δικαστής Ανώτατου Δικαστήριου)

Η σύζυγος του εργάστηκε για χρόνια στο γραφείο του Χρ. Τριανταφυλλίδη πρώτου ξαδέλφου της συζύγου του Πολυβίου.

Τεύκρος Οικονόμου (Δικαστής του Ανώτατου Δικαστήριου).

Η σύζυγος του ήταν ανώτερη υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου και αφυπηρέτησε πρόσφατα.

 

Η απάντηση Πολυβίου 

Το Δικηγορικό Γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου ΔΕΠΕ με ανακοίνωση του απάντησε  στις 14 Ιανουαρίου 2019 στα όσα υποστήριξε  ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης στην επιστολή του προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

 

Ο κ. Κληρίδης έκανε  αναφορά στην επιστολή του σε πιθανό επηρεασμό Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε εκδικάσεις υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου λόγω συγγενικών και/ή εργασιακών σχέσεων που διατηρούν με το συγκεκριμένο Δικηγορικό Γραφείο. Ο κ. Κληρίδης κατονομάζει συγκεκριμένα τους νυν και πρώην δικαστές:  Μ. Νικολάτο, Σ. Ναθαναήλ, Λ. Παρπαρίνο, Α. Κραμβή, Μ. Χριστοδούλου, Λ. Καουτζιάνη, Κ. Παμπαλλής, Α. Λιάτσο και Τ. Οικονόμου.

 

Το Γραφείο Πολυβίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ότι «οι ισχυρισμοί του κ. Νίκου Κληρίδη είναι ανυπόστατοι, κακόπιστοι, και, σε τελική ανάλυση, δυσφημιστικοί και απολύτως απαράδεκτοι. Η επιστολή του κ. Νίκου Κληρίδη είναι γεμάτη από ανακρίβειες και υπαινιγμούς και σαφώς προωθεί αλλότριους σκοπούς».

 

Περαιτέρω, αναφέρει ότι «η εν λόγω επιστολή επιχείρησε  απεγνωσμένα και με αστήρικτο τρόπο να σπιλώσει το όνομα του Γραφείου  και το όνομα και το έργο αξιόλογων δικηγόρων που απασχολήθηκαν ή απασχολούνται σε αυτό και οι οποίοι τυγχάνει να έχουν συγγένεια με μέλη του Δικαστικού Σώματος. Το περιεχόμενο και οι ισχυρισμοί της επιστολής Κληρίδη απορρίπτονται πλήρως και όλα τα νομικά δικαιώματα του Γραφείου μας και των μελών του σε σχέση με τους υπό κρίση ισχυρισμούς επιφυλάσσονται».

 

Στην επιστολή του, ο Νίκος Κληρίδης προβάλλει επίσης διάφορους ισχυρισμούς σε σχέση με  τον Πρόεδρο του Ανωτάτου, λέγοντας συγκεκριμένα ότι  το εν λόγω δικηγορικό γραφείο  αποζημίωσε συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού του συμβιβαστικά χωρίς να δικαστούν αγωγές τους με τις οποίες διεκδικούσαν αποζημιώσεις λόγω ζημιάς από την αγορά αξιόγραφων. Ο κ. Νικολάτος εξέδωσε σήμερα σχετική ανακοίνωση απαντώντας στις εις βάρος του κατηγορίες.

 

Ο κ. Κληρίδης αναφέρεται επίσης στην καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΑΔ μετά από προσφυγή που έκανε ο Αγγλοκύπριος πιλότος Νίκολας, αναφέροντας ότι ο ίδιος ανακάλυψε ότι ο γιος ενός εκ των δικαστών του Ανωτάτου (του κου Α. Κραμβή) που αποφάνθηκαν επί της υπόθεσής του ήταν παντρεμένος με την κόρη ενός εκ των συνεταίρων του δικηγορικού γραφείου Χρυσαφίνης και Πολυβίου που εκπροσωπούσε την εταιρεία και ότι το ζευγάρι αυτό εργαζόταν από κοινού στο ίδιο δικηγορικό γραφείο. Και ο κ. Κραμβής εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση σχετικά με τα όσα υποστήριξε ο κ. Κληρίδης στην επιστολή του για τον ίδιο.

 

Ο Νίκος Κληρίδης αναφέρθηκε και στη σχέση συγγένειας του Χρ. Τριανταφυλλίδη με τη σύζυγο του Π. Πολυβίου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης δικηγορούσε για δεκαετίες ενώπιον του πατρός του τέως Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη.  Ο κ. Τριανταφυλλίδης εξέδωσε επίσης ανακοίνωση απαντώντας στους ισχυρισμούς Κληρίδη.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image