Πιερή Ιωάννης

Ο γιατρός που έφερε το πρώτο αυτοκίνητο στην Κύπρο

Image

Ο Ιωάννης Πιερή γεννήθηκε στην Λεμεσό το 1878. Σπούδασε Ιατρική στη σχολή «Paster» στο Παρίσι όπου και παρέμεινε για κάποια χρόνια. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1907 με την σύζυγο του Χριστίνα και τον γιο τους Πάρη.

 

Ως  γιατρός ήταν πολύ δραστήριος και του άρεσε η καθαριότητα. Ήθελε την πόλη του καθαρή και υγιείς τους κατοίκους. Προσπαθούσε πολύ για αυτό. Απέναντι από το Γ.Σ.Ο. έκανε το «Λοιμοκαθαρτήριο» το οποίο στη συνέχεια το μετέτρεψε σε δημοτικά λουτρά για να μπορούν οι κάτοικοι της πόλης να λούζονται αφού στα σπίτια τους δεν υπήρχαν μπάνια.


Ο Ιωάννης πέθανε το 1930. Διαβάστηκε επικήδειος από τον Σωκράτη Τορναρίτη και ως ένδειξη εκτίμησης, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για δυο μέρες. 

 

Το πρώτο κάρο 
Λίγες μέρες μετά την άφιξη τους, στις 8 Δεκεμβρίου 1907, καταφθάνει στη Λάρνακα το ατμόπλοιο με όλες του τις αποσκευές που περιλάμβαναν τον εξοπλισμό του σπιτιού του και απ’ ότι φαίνεται και του γκαράζ του! Ήταν ένα μικρό διθέσιο κόκκινο αυτοκίνητο μάρκας Peugeot του μοντέλου «Bebe».

 

» Βλέπε λήμμα Τα πρώτα αυτοκίνητα στην Κύπρο


Από την Λάρνακα μέχρι τη Λεμεσό, στο σπίτι του, πήγε από τον παραλιακό δρόμο μέσα σε τρεισήμισι ώρες, χρόνος ρεκόρ για την εποχή. Όλοι οι κάτοικοι της πόλης, μαζεύτηκαν για να δουν… την άμαξα που πάει χωρίς άλογα.

 

Ιατρικές επισκέψεις
Με αυτό το αυτοκίνητο πήγαινε στα χωριά της Λεμεσού, στους ασθενείς του. Είχε μία τέντα από πάνω και έπαιρνε σχεδόν πάντα μαζί του την σύζυγο του. Ήταν μικρό και μόλις που χωρούσε και τους δυο. Όταν πήγε για πρώτη φορά στην Βάσα Κελλακίου, οι χωρικοί έτρεξαν για να φέρουν νερό και άχυρα για το αυτοκίνητο.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2007…
 Η Λέσχη Παλαιού Αυτοκινήτου Λεμεσού 100 χρόνια μετά την εισαγωγή του πρώτου αυτοκινήτου στην Κύπρο διοργάνωσε αναπαράσταση της άφιξης με σχεδόν εκατό παλιά αυτοκίνητα να ξεκινούν από το σημείο που κατέβηκε το αυτοκίνητο του Πιερή στη Λάρνακα και μέσω του παλιού δρόμου οδηγήθηκαν στη Λεμεσό, στο σημείο που βρισκόταν το σπίτι του Πιερή. Ο Δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Χρίστου καθώς και πλήθος κόσμου, τους υποδέχτηκαν με τον ίδιο ενθουσιασμό που υποδέχθηκαν και το αυτοκίνητο του γιατρού εκατό χρόνια πριν.

Μιμητές
Τo δεύτερο αυτοκίνητο στην Κύπρο το έφερε ο Ιωάννης Κολακκίδης, επίσης από Λεμεσό.  Το 1910 ίδρυσε την εταιρία αυτοκινήτων «Ιωάννης Φ. Κολακκίδης» και το 1911 οργάνωσε εκδρομή στο Κολόσσι με αυτά τα αυτοκίνητα.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image