Ιωαννίδης Δημήτριος

Image

Αξιωματικός του ελληνικού στρατού, στυλοβάτης του στρατιωτικού δικτατορικού καθεστώτος που επεβλήθη στην Ελλάδα την 21η Απριλίου του 1967, οπότε κατείχε το αξίωμα του Αρχηγού της ΕΣΑ (Στρατιωτική Αστυνομία). Το 1964 είχε σταλεί στην Κύπρο όπου και υπηρέτησε για σύντομο διάστημα, οπότε συνδέθηκε με φιλία με τον Νικόλαο Σαμψών ο οποίος έγινε κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στην Κύπρο (και με την υποστήριξη του Ιωαννίδη από την Αθήνα), «πρόεδρος» της πραξικοπηματικής κυβέρνησης. Τον Νοέμβριο του 1973, η στρατιωτική ομάδα του ταξιάρχου (τότε) Δημητρίου Ιωαννίδη ανέτρεψε το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Παπαδοπούλου ύστερα από τα τραγικά γεγονότα του Πολυτεχνείου, κι επέβαλε νέο, όσο και πιο σκληρό στρατιωτικό καθεστώς. Ωστόσο ο ίδιος απέφευγε πάντοτε να εμφανίζεται στο προσκήνιο, προτιμώντας να κατευθύνει τα νήματα από το παρασκήνιο. Έτσι, σχημάτισε «κυβέρνηση» όπου τα αξιώματα διαμοίρασε σε άλλους (Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος*, Φαίδων Γκιζίκης* κ.α.) ενώ ο ίδιος απεκλήθη αόρατος δικτάτωρ.

 

Μετά τον θάνατο του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή στην Κύπρο, τον Ιανουάριο του 1974, ο ταξίαρχος Ιωαννίδης κατόρθωσε, με τα όργανά του στην Κύπρο, να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του την οργάνωση ΕΟΚΑ Β' της οποίας έγινε ο ουσιαστικός αρχηγός.

 

Ο Ιωαννίδης κατηύθυνε την εγκληματική δραστηριότητα της ΕΟΚΑ Β' από την Αθήνα, όπως και την γενικότερη πολεμική κατά του προέδρου της Κύπρου αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ήταν ο εμπνευστής και εκείνος που διέταξε την διενέργεια του πραξικοπήματος κατά του προέδρου Μακαρίου στις 15.7.1974. Αμέσως μετά την τρομερή καταστροφή που υπέστη η Κύπρος εξαιτίας της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε το πραξικόπημα και που προκλήθηκε εξαιτίας του, ο Ιωαννίδης απεδείχθη ανίκανος να αντιμετωπίσει την όλη εκρηκτική κατάσταση που είχε πλέον δημιουργηθεί και στην ίδια την Ελλάδα η οποία βρέθηκε στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου με την Τουρκία. Αναγκάστηκε τότε να αποσυρθεί, και η διακυβέρνηση της χώρας περιήλθε και πάλι στα χέρια των πολιτικών με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο τελευταίος επέστρεψε στην Ελλάδα εσπευσμένα, ύστερα από 11χρονη απουσία στη Γαλλία. Λίγο αργότερα, κι εξαιτίας νέων υπόπτων κινήσεών του, ο ταξίαρχος Ιωαννίδης (που είχε πλέον αποστρατευθεί με τον βαθμό του αντιστράτηγου!) συνελήφθη μαζί με άλλους πρωτεργάτες της χούντας και δικάστηκε. Πέθανε στις 16 Αυγούστου 2010 έγκλειστος στη φυλακή. 

 

ΣΗΜ: Αναλυτικά για τον καταστροφικό ρόλο του Ιωαννίδη στο ζήτημα της Κύπρου, βλέπε στο λήμμα πραξικόπημα.