Κουννάς Κώστας

Image

Κώστας Χρήστου Κουννάς. Φυσικομαθηματικός. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 23 Ιανουαρίου 1952 και πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 2022.

 

Απόφοιτος του Ελληνικού Γυμνασίου Αρρένων Αμμοχώστου το 1969, ακολούθησε ανώτερες σπουδές στη Φυσικoμαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου και αποφοίτησε άριστεύοντας. Νεαρός στην Αμμόχωστο είχε τη μεγάλη τύχη να βιώσει την εξέλιξη της πόλης και την μετάλλαξή της από μικρή πολίχνη στο πλέον κοσμοπολίτικο θέρετρο της Ανατολικής Μεσογείου. 

 

Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης πήγε στο Παρίσι το 1975 για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ecole Normale Supérieure. Την περίοδο της φοίτησής του στο Παρίσι, παντρεύτηε την Κάκια, το γένος Λεοντιάδη και Αλεξάνδρου από την Αμμόχωστο, και απέκτησαν ένα υιό, τον Κριστιάν. Αριστεύοντας του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα Θεωρητικής Φυσικής με διάκριση (PH.D).

 

Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη από το 1982 έως το 1984. Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφόρνια από το 1984 έως το 1987. Ταυτόχρονα, έδωσε σειρά διαλέξεων στα Πανεπιστήμια Harvard, Stanford και UCLA στις Ηνωμένες Πολιτείες Aμερικής. To1987 επέστρεψε στην έδρα του το Παρίσι, στο Ecole Normale Supérieure τού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, ως Διευθυντής Έρευνας στο εν λόγω Κέντρο.

 

Από 1992 έως 1999 ανακηρύχθηκε μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN – staff member) στη Γενεύη εκπροσωπώντας τη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του πλούσιου και βραβευμένου ερευνητικού του έργου, διετέλεσε μέλος Επιτροπών Αξιολόγησης Επιστημονικών Ιδρυμάτων όπου αξιολογούνται έργα άλλων επιστημόνων/ερευνητών, για επιλογή μονίμων ή/και επισκεπτών καθηγητών και ερευνητών καθώς και του Εκλεκτορικού Σώματος του Τμήματος Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διετέλεσε μέλος του ΚΙΣΑΤΣ, ΣΕΚΑΠ καθώς και τής Επιτροπής Αξιολόγησης για την μετεξέλιξη των κολλεγίων τής Κύπρου σε Πανεπιστήμια.

 

Το πολλαπλό, πλούσιο, πρωτοποριακό και καινοτόμο ερευνητικό του έργο διακρίθηκε διεθνώς, αφού αποτέλεσε τη βάση για πολλές πειραματικές και θεωρητικές μελέτες στο τομέα της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Για τα επιτεύγματά του αναγνωρίσθηκε διεθνώς και έλαβε πολλαπλές τιμητικές διακρίσεις, μετάλλια και βραβεία κύρους από χώρες της Ευρώπης και Αμερικής όπως:

 

  • To γαλλικό βραβείο Θεωρητικής Φυσικής Paul Langevin, τo 1995
  • Το ευρωπαϊκό βραβείο Prix Special, τo 2002
  • Το γερμανικό βραβείο Humboldt Preis, το 2013

 

Οι μελέτες του εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση για περαιτέρω έρευνες και πειράματα από συνεργάτες, καθηγητές και ερευνητές.