Χαραλαμπίδου Ειρήνη

Image

Πολιτικός-Βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 19 Μαρτίου 1964. Από το 1974 διαμένει στη Λευκωσία. Ομιλεί, πέρα από την ελληνική, την αγγλική γλώσσα. Σπούδασε δημοσιογραφία στο στο Mediterranean College στην Αθήνα και αργότερα ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι νυμφευμένη με τον εκπαιδευτικό και μουσικό Άντρο Παπαπαύλου και έχει δύο υιούς.

 

ΜΜΕ

Πριν την εκλογή της στη θέση του βουλευτή εργαζόταν ως δημοσιογράφος. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο συγκρότημα της εφημερίδας Ο Αγών με εκδότη το Νίκο Κόση  και στην Ελευθεροτυπία, εκφραστικό όργανο του ΔΗΚΟ. Επιπλέον, έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα Κήρυκας  την οποία εξέδιδε ο Τάσσος Παπαδόπουλος ως Πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου.

 

Την περίοδο 1987-1994 εργάστηκε στο ΡΙΚ ως  παρουσιάστρια της δημοφιλούς ψυχαγωγικής εκπομπής Ευχάριστο Σαββατόβραδο

 

» Ευχάριστο Σαββατόβραδο Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ

 

Την περίοδο 1994-1996 εργάστηκε στο κανάλι Λόγος και την περίοδο 1998-2001 στον Αντένα Κύπρου παρουσιάζοντας την ψυχαγωγική εκπομπή Αντενίσιμο. Την περίοδο 2002-2011 εργάστηκε ξανά στο ΡΙΚ. Από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως και τον Φεβρουάριο του 2011 είχε την ευθύνη για την έρευνα, δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση της πολιτικής και ιστορικής εκπομπής Το Συζητάμε.. Η εκπομπή αυτή της άνοιξε το δρόμο για συνεργασία με το ΑΚΕΛ-Νέες Δυνάμεις.

 

Διετέλεσε διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του τουριστικού οργανισμού Λούης.

 

Πολιτική

Στην Πολιτική ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της Γεώργιου Χαραλαμπίδη, ο οποίος υπήρξε μέλος του ΔΗΚΟ και διετέλεσε αντιδήμαρχος Έγκωμης. Η ίδια κατήλθε για πρώτη φορά στην πολιτική αρένα στις Βουλευτικές του 2011 όπου και εκλέχθηκε βουλευτής στην Λευκωσία με το ΑΚΕΛ. Επανεξελέγη στις βουλευτικές του 2016 και 2021. Στις δύο τελευταίες εκλογές ήταν η βουλευτής με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης σε Παγκύπρια βάση.

 

Ως βουλευτής, είναι αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Στις Προεδρικές Εκλογές του 2018 ήταν επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Υποψηφίου Προέδρου της Αριστεράς Σταύρου Μαλά.

 

Στις 6 Ιουλίου 2021 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, θέση θέση που πρώτη φορά κατέλαβε Κύπριος βουλευτής.

 

Είναι συγγραφέας των βιβλίων Όσα Συζητήσαμε (2007) και Οι Λευκές Σελίδες του Κυπριακού (2011)

 

 

Πηγές:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image