Επίχωση

Η προέκταση του μόλου της Λεμεσού

Image

Το πολυλειτουργικό Παράθαλάσσιο Πάρκο Επίχωσης, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία της Λεμεσού και είναι η συνέχεια της Ακτής Ολυμπίων, που εκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου μπροστά από το κέντρο πόλης μέχρι το παλιό λιμάνι. Ο ποδηλατόδρομος κατά μήκος του Μόλου, ενώνει την Ακτή Ολυμπίων με τη μαρίνα και το γραμμικό πάρκο  Γαρύλλη.

 

Η κατασκευή της Επίχωσης πέρασε μέσα από πολλές φάσεις έως ότου ωριμάσει η κατασκευή του έργου. Το 1878 αρχίζει να κατασκευάζεται η πρώτη μεγάλη προβλήτα στην Κύπρο και εγκαινιάστηκε το 1881. Το 1912 κατασκευάστηκε η προκυμαία. Το 1972 επί δημαρχείας Γεωργίου Κατσουνωτού η επίχωση ολοκληρώνεται και γίνεται ένας τεράστιος χώρος που σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα της Κύπρου.

 

Είναι ένας συνδυασμός θαλάσσιας ομορφιάς και πρασίνου. Οι επιλογές πολλές:  παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομος, πίστα για skating, χαλαρή βόλτα στις ξύλινες αποβάθρες, jogging, πικ νικ, όμορφα καφεστιατόρια, ψάρεμα κ.α. Ένας πανέμορφος πολυχώρος για όλη την οικογένεια. 

Η Επίχωση αποτελεί επίσης και υπαίθριο πάρκο γλυπτικής με πανέμορφα έργα τέχνης Κυπρίων, Ελλαδιτών και διεθνούς φήμης καλλιτεχνών. Εχει εύκολη πρόσβαση και διακίνηση σε άτομα με ειδικές ανάγκες. 

 

Επέκταση 

Μετά το 2006 όταν εγκαινιάστηκαν τα νέα έργα της Ακτής Ολυμπίων, και σε  συνέχεια της ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της πόλης, γεννήθηκε και η ανάγκη για ανακατασκευή, του δυτικού του μέρους, αυτού που παλιά αναφερόταν ως "μόλος" και ο οποίος στη συνέχεια αποκαλείται "επίχωση".

 

Οι διάφοροι σχεδιασμοί και αλλαγές στην περιοχή του πυρήνα της πόλης από το 1974 και μετά έχουν επηρεάσει τον πολεοδομικό ιστό της Λεμεσού. Η ήδη διαμορφωμένη κατάσταση στο παραλιακό μέτωπο, στο μόλο, που είχε γίνει με σχεδιασμό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, χρειαζόταν προσαρμογή, ώστε να εντάσσεται και αυτή η περιοχή στο νέο, σύγχρονο πρόσωπο του κέντρου της Λεμεσού μέσα από ένα συνολικό ενοποιημένο σχεδιασμό.

 

Η διαμόρφωση όλου του παραλιακού μετώπου συμπληρώθηκε με την ανάπλαση του χερσαίου χώρου του παλιού λιμανιού και δυτικότερα την κατασκευή της μαρίνας, την πρόβλεψη για το Συνεδριακό Κέντρο και το σχεδιασμό της Ακταίας Οδού μέχρι το νέο λιμάνι Λεμεσού.

Στόχος του Έργου ήταν η αναδιαμόρφωση της προκυμαίας βασιζόμενη στα νέα δεδομένα ανάπτυξης που χρονολογικά οριοθετούνται από το 2002 με τον καταρτισμό του "Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Λεμεσού - πρόνοιες και μέτρα πολιτικής", αλλά και στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες των χρηστών του χώρου.

 

Σκοπός ήταν η προκυμαία να συνδεθεί τόσο λειτουργικά όσο και σημασιολογικά με την υπόλοιπη πόλη με τις διάφορες προσβάσεις και διαμορφώσεις επί του παραλιακού μετώπου ώστε να αποκατασταθεί η για χρόνια χαμένη λειτουργική σχέση του κέντρου πόλης με τη θάλασσα.

Στα πλαίσια της αναβάθμισης λήφθησαν υπόψη και αξιοποιήθηκαν υφιστάμενες λειτουργίες και υποδομές όπως τα σιντριβάνια, γλυπτά, χώροι πρασίνου και παιχνιδότοποι, χωρίς ταυτόχρονα να παραβλεφθούν γενικότερες αρχές σχεδιασμού που διέπουν την πόλη ως σύνολο.

 

Σήμερα το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού σφύζει από ζωή και αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους χώρους περιπάτου, άθλησης, ξεκούρασης και αναψυχής για τον πολίτη της Λεμεσού αλλά και για τις χιλιάδες επισκέπτες της.

 

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και έχει ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2007 -2013, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα με άξονα προτεραιότητας, αναζωογόνηση αστικών περιοχών και περιοχών της υπαίθρου και με ειδικό στόχο την αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος και την προώθηση της επιχειρηματικότητας".Το ολικό κόστος του Έργου ανέρχεται στα €12 εκατομμύρια ευρώ και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο 2015.

 

 

Πηγή:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image