Θάλασσα, Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας

Image

Το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας THALASSA, άρχισε την λειτουργία του τον Αύγουστο του 2005, υπό την διεύθυνση του Ιδρύματος Πιερίδη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης και το Ίδρυμα Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη-Πιερίδη.

 

Βλέπε λήμμα: Πιερίδης Δημήτρης

 

Το μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο της Αγίας Νάπας, έχει ως θέμα τη θάλασσα και ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό και τους επισκέπτες της Κύπρου τον ρόλο και τη σημασία της θάλασσας στην Ιστορία της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Το στοιχείο της θάλασσας ενσωματώνεται στο κτίριο του Μουσείου, με τη χρήση τεχνητού οξειδωμένου μετάλλου και με το νερό που κυλά στις γυάλινες επιφάνειες της πρόσοψής του κτιρίου. Υλικά όπως το μάρμαρο, ο όνυχας, το ξύλο και το μέταλλο κυριαρχούν στους εσωτερικούς χώρους. Το μουσείο διαιρείται σε έξι διαφορετικά επίπεδα και τα εκθέματα παρουσιάζονται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: σε υποδαπέδιες γυάλινες προθήκες πάνω στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περπατά και να βλέπει τα εκθέματα, σε προθήκες, σε εκθέματα που τοποθετούνται ελεύθερα στον χώρο και σε εκθέματα που κρέμονται από την οροφή. Όλα τα εκθέματα του μουσείου φωτίζονται με οπτικές ίνες.

 

Βλέπε λήμμα: Αρχαία Ναυάγια

 

Στου χώρους του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί με οπτικοακουστικά μέσα τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της Κύπρου με βασικό πρωταγωνιστή ένα καράβι το οποίο μας ταξιδεύει στις διάφορες περιόδους, να επισκεφθεί τους εκθεσιακούς χώρους και να θαυμάσει κυπριακές αρχαιότητες που καλύπτουν 7000 χρόνια από την Νεολιθική περίοδο μέχρι και την εποχή της Ενετοκρατίας (5η χιλιετία π.Χ.-16ο αιώνα μ.Χ.), όπως ένα σύνθετο αγγείο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (2100-1900 π.Χ.), ένα σπάνιο πήλινο ομοίωμα πλοίου της Κυπρο-Αρχαικής Περιόδου ΙΙ (600- 480 π.Χ.), τέσσερα Αττικά Πινάκια με παραστάσεις ψαριών της Κλασικής και Ελληνιστικής Εποχής (475-30 π.Χ.), ένα σιδερένιο κράνος διακοσμείς από ορείχαλκο της ενετικής εποχής (16αίωνα μ.Χ.) και το πιστό αντίγραφο της «Παπυρέλλας», μιας πρωτόγονης σχεδίας που χρησιμοποιούταν για τις μεταφορές οψιανού το 9000 π.Χ. στο Αιγαίο.

Το κύριο έκθεμα του μουσείου είναι το «Κυρήνεια ΙΙ», πιστό αντίγραφο του αρχαίου ναυαγίου των κλασσικών χρόνων που βρίσκεται σήμερα στο κατεχόμενο κάστρο της Κερύνειας. Στον χώρο έκθεσης του «Κυρήνεια ΙΙ» προβάλλεται ταυτόχρονα και ντοκιμαντέρ με τις ανασκαφείς και την συντήρηση του αρχαίου ναυαγίου. Λόγω του σχεδιασμού του Μουσείου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το πλοίο από διάφορα επίπεδα. 

 

Βλέπε λήμμα: Κερύνειας αρχαίο καράβι

 

Επίσης στους χώρους του Μουσείου στεγάζονται απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών και ζώων (όστρεα, ψάρια, αμμονίτες) ηλικίας μέχρι 100 εκατομμυρίων χρόνων και ταριχευμένα θαλάσσια ζώα και οργανισμούς, όπως ψάρια, χελώνες, φώκιες, πουλιά, αστερίες, αχινούς, σφουγγάρια, και κοράλλια.

 

Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, στο Μουσείο υπάρχει καφετερία, κατάστημα, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώρος ειδικά διαμορφωμένος για εκπαιδευτικά προγράμματα. Εντός του μουσείου διοργανώνοντα περιοδικές εκθέσεις, σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες και εργαστήρια που καλύπτουν διάφορους τομείς ενδιαφέροντος, που σχετίζονται, κυρίως τόσο με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου όσο και με τον τουρισμό.

 

Για τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει στο χώρο του Μουσείου υπαίθριο αμφιθέατρο για μουσικές και χορευτικές παραστάσεις όπως μουσικής Τζαζ και σύγχρονου χορού.

 

Βλέπε λήμμα: Ναυτιλία και Κύπρος

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Δήμος Αγίας Νάπας

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image