Κίρκμπεργκ Γκάουτενς φον

Ευγενής του 15ου αιώνα από το Τυρόλο, κύριος του Matsch στην περιοχή Thurgovie. Άγνωστο πότε ακριβώς είχε γεννηθεί. Υπήρξε προστατευόμενος του δούκα Sigismond του Τυρόλου, όμως το 1487 έπεσε σε δυσμένεια και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Τυρόλο. Πέθανε το 1504.

 

Το 1470 ο φον Κίρκμπεργκ έκανε ένα προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους, αναχώρησε δε γι' αυτό από τη Βενετία με τη γαλέρα του Ανδρέα Κονταρίνι στις 7 Ιουνίου. Στη Βενετία επέστρεψε στις 8 Νοεμβρίου. Καθ’ οδόν προς την Γιάφφα, καθώς και κατά την επιστροφή στη Βενετία, η γαλέρα έκανε σύντομους σταθμούς στην Κύπρο.

 

Ο φον Κίρκμπεργκ, σε ταξιδιωτικό κείμενό του (γραμμένο στην πραγματικότητα από έναν συνοδό του, τον Friedrich Steigerwalder), στο οποίο περιγράφει τη μετάβασή τους στους Αγίους Τόπους, ομιλεί και για την Κύπρο. Αναφέρεται σε σταθμό της γαλέρας του στον Βασιλοπόταμο για προμήθειες σε νερό και ξύλα, και δίνει την ενδιαφέρουσα πληροφορία ότι εκεί υφίστατο τότε ένα φρούριο. Δίνει επίσης πληροφορίες για τις Αλυκές (Λάρνακα), ενώ μνημονεύει και τις υπόλοιπες πόλεις του νησιού τότε. Αξιόλογη είναι, μεταξύ άλλων, και η μαρτυρία του για κατάληψη, από το βασιλιά της Κύπρου Ιάκωβο Β', της Αμμοχώστου το 1464 (ύστερα από έναν αιώνα παραμονής της πόλης υπό την κατοχή των Γενουατών).

 

Για το αρχαίο Κίτιον (στην τοποθεσία των Αλυκών Λάρνακας), ο επισκέπτης αυτός αναφέρει έναν θρύλο που ασφαλώς θα πρέπει να τον είχε ακούσει επί τόπου: ότι η «μεγάλη πόλη» που υπήρχε εκεί κάποτε, είχε καταστραφεί από «όντα της θάλασσας που είχαν ανθρώπινο κορμί από τη μέση και πάνω, και από τη μέση και κάτω ήσαν ψάρια». Ο θρύλος αυτός, που φαίνεται ότι είχε δημιουργηθεί και υφίστατο σε μια εποχή χαρακτηριζόμενη από πλήθος δεισιδαιμονίες, εξέφραζε — συμβολικά — μία πραγματικότητα, ότι η Κύπρος πάντοτε δεχόταν καταστροφικές επιδρομές από ανθρώπους που έρχονταν από τη θάλασσα.