Κληρίδης Ονούφριος

Image

Υπήρξε ο πρώτος νεκρός της εξέγερσης κατά των Άγγλων τον Οκτώβριο του 1931.

Καταγόταν από το χωριό Άγιος Θεόδωρος Αγρού και είχε γεννηθεί το 1914. Το 1931 εργαζόταν στη Λευκωσία ως υπάλληλος καφενείου. Πήρε μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στη Λευκωσία στις 21 Οκτωβρίου 1931 και στη συνέχεια στη μαχητική διαδήλωση η οποία κατέληξε στο κυβερνείο όπου σημειώθηκαν και τα σοβαρότερα επεισόδια που περιελάμβαναν την κατάληψη και πυρπόληση του κτιρίου από τους διαδηλωτές.

 

Βλέπε λήμμα Οκτωβριανά

 

Ακριβώς έξω από το κυβερνείο ο νεαρός Κληρίδης χτυπήθηκε από σφαίρα πιστολιού Άγγλου φρουρού και πέθανε στο νοσοκομείο Λευκωσίας το βράδυ της επόμενης μέρας. Ήταν ο πρώτος από τους νεκρούς της εξέγερσης εκείνης και ηλικίας 17 χρόνων. 

 

Όταν έγινε γνωστή η είδηση για το θάνατό του, προκλήθηκαν στη Λευκωσία νέες ταραχές κι όλες οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν πένθιμα. Η κηδεία του έγινε το απόγευμα της 23ης Οκτωβρίου 1931 με τιμές ήρωα. Προέστη ο αρχιεπίσκοπος Κύριλλος και την παρακολούθησε τεράστιο πλήθος λαού που συγκεντρώθηκε όχι μόνο από την πόλη και την επαρχία της Λευκωσίας αλλά και από αρκετά άλλα μέρη της Κύπρου. Διάφορα επεισόδια λιθοβολισμών Άγγλων φρουρών αλλά και αγγλικών εγκαταστάσεων, σημειώθηκαν μετά την κηδεία.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image