Κωνσταντινίδης Ανδρέας

Image

Σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1944. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου και σπούδασε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο, κι από το 1968 εργάστηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως λειτουργός προγραμμάτων τηλεοράσεως, μέχρι και την αφυπηρέτησή του το 2004.

 

Σκηνοθέτησε μεγάλο αριθμό ταινιών ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους, κυρίως με στόχο την προβολή της κυπριακής υποθέσης στο εξωτερικό. Ανάμεσα στις ταινίες του αυτές ξεχωρίζουν το Αργάκι, οι Αγνοούμενοι, οι Εγκλωβισμένοι, καθώς και οι ταινίες Η Φυγή, Κύπρος, το νησί που δεν ξεχνά κανένας ποτέ, Ήταν ένα νησί και άλλες. Αρκετές από τις ταινίες του, που είναι παραγωγές του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, μετείχαν σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου σε αρκετές χώρες, όπου και διακρίθηκαν. Το 1986 η ταινία του Κύπρος, το νησί που δεν ξεχνά κανένας ποτέ κέρδισε το «βραβείο των Εθνών» σε φεστιβάλ στη Ρώμη.

 

Σκηνοθέτησε επίσης τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ των οποίων η σειρά Πέτρος Α΄ και άλλες. Ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης σκηνοθέτησε ακόμα για την κυπριακή τηλεόραση σειρές προγραμμάτων, ταινίες έρευνας, θεατρικά έργα, κυπριώτικα σκετς και άλλα. Υπήρξε επίσης για σειρά ετών πρόεδρος της Κυπριακής Ταινιοθήκης, από της ιδρύσεώς της το 1979, και πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λευκωσίας από το 1983.