Λεμεσού δάσος

Δάσος έκτασης 6.668 εκταρίων (49.843 σκαλών) στην επαρχία Λεμεσού. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος της επαρχίας του. Το μακρόστενο αυτό δάσος έχει ΒΔ-ΝΑ διεύθυνση και βρίσκεται στα βόρεια των χωριών Μοναγρούλλι, Αρμενοχώρι, Ακρούντα, Μαθικολώνη, Αψιού, Γεράσα και Καπηλειό. Από διοικητικής απόψεως, εκτείνεται στη διοικητική έκταση των χωριών Βάσα, Μοναγρούλλι, Σανίδα, Κελλάκι, Παρεκκλησιά, Πραστειόν Κελλακίου, Αρμενοχώρι, Φοινικάρια, Ακρούντα, Διερώνα, Μαθηκολώνη, Αψιού, Λουβαράς, Γεράσα, Καλό Χωριό, Καπηλειό και Άγιος Μάμας.

 

Το ανάγλυφο στην περιοχή του δάσους είναι τραχύ βουνίσιο με στενές βαθιές κοιλάδες και ψηλές βουνοκορφές. Η ψηλότερη από αυτές είναι ο Έλωρος (1.001 μέτρα), που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του χωριού Λουβαράς. Το τοπίο είναι διαμελισμένο από τα ποτάμια δίκτυα του ποταμού της Γερμασόγειας, του Λιμνάτη, του Γαρύλλη και του Αργακιού του Πύργου.

 

Από γεωλογικής απόψεως, η έκταση του δάσους βρίσκεται σε διάφορα πυριγενή πετρώματα του Οφιολιθικού Συμπλέγματος του Τροόδους, κυρίως λάβες, διαβάσες, γάββρους, πυροξενίτες, βερλίτες και σερπεντινίτες. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν πυριτιούχα εδάφη και φαιοχώματα. Η μέση ετήσια βροχόπτωση στην περιοχή κυμαίνεται μεταξύ 450 και 650 χιλιοστομέτρων.

 

Το δάσος της Λεμεσού διασχίζεται από τους ασφαλτόστρωτους δρόμους Παρεκκλησιάς - Κελλακίου - Επταγώνιας, Γερμασόγειας - Ακρούντας - Αρακαπά και Λεμεσού - Καλού Χωριού - Ζωοπηγής, που έχουν Β-Ν διεύθυνση. Επίσης διασχίζεται από διάφορους άλλους δασικούς δρόμους.

 

Στην περιοχή του δάσους, ακριβώς δίπλα στον δρόμο Λεμεσού - Καλού Χωριού - Ζωοπηγής, βρίσκεται ο εκδρομικός χώρος της Αγίας Παρασκευής. Ο εκδρομικός αυτός χώρος είναι δυναμικότητας 200 ατόμων και διαθέτει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για ψυχαγωγία και ξεκούραση. Εξάλλου δίπλα στην κορφή Έλωρος βρίσκονται δασικός σταθμός και παρατηρητήριο.

 

Τα κυριότερα είδη βλάστησης στο δάσος είναι: τραχεία πεύκη, κυπαρίσσι, πλάτανος, αγριοελιά, αγριοχαρουπιά, σκλήδρος, σχινιά, λατζ'ιά, σφένδαμνος, στερατζ'ιά, ξισταρκά, θρουμπίν, μαζ'ιά, σπαλαθκιά.