Λύκος

Image

Συνηθισμένο παράσιτο επί αγρίων χαμηλών φυτών, όπως είναι το θυμάρι, το μαζίν και άλλα παρόμοια. Συνήθως αναρριχάται επί των φυτών αυτών που, πολλές φορές, τα καλύπτει σχεδόν ολοκληρωτικά. Επιστημονική ονομασία: Cuscuta palaestina. Οικογένεια: Κομβολβουλιδών (Convolvulaceae). Αγγλική ονομασία: Common dodder. Στην Κύπρο απαντώνται και άλλα τέσσερα είδη της ίδιας οικογένειας.

 

Αποτελείται από πάρα πολλά μακριά και λεπτά στελέχη (διαμέτρου λιγότερης του 1 μ.μ.), χωρίς φύλλα, χρώματος κίτρινου μέχρι κοκκινωπού, που απλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις σαν «μαλλιά». Εμφανίζεται κατά τον χειμώνα αλλά ανθίζει από τον Απρίλιο και ύστερα. Κάνει μικροσκοπικά άνθη, συνήθως χρώματος ροζ.

 

Το παράσιτο αυτό φύεται παντού στην Κύπρο, από τις πεδιάδες μέχρι και τις κορφές του Τροόδους. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και ήταν γνωστό ήδη από την Αρχαιότητα.

 

* Με την ίδια ονομασία, λύκος, είναι γνωστά στην Κύπρο και διάφορα άλλα παράσιτα διαφόρων φυτών. Μεταξύ αυτών, αναφέρουμε τα κυριότερα:

 

α) Λύκος των σιταρκών: Λέγεται και ροβόχορτον και καγκρόχορτον. Θήσειον, κοινώς αγριολίναρο. Επιστημονική ονομασία: Thesium humile και Thesium divaricatum. Οικογένεια: Σανταλιδών (Santalaceae). Αγγλική ονομασία: Thesium. Πρόκειται για δυο είδη ζιζανίων που παρασιτούν πάνω στο ρίζωμα των σιτηρών.

 

β) Λύκος της ξισταρκάς: Κύτινος ο υπόκιστος. Επιστημονική ονομασία: Cytinus hypocistis. Οικογένεια: Κυτινωδών ή Ραφλεσιδών (Rafflesiaceae). Πρόκειται για παράσιτο που φυτρώνει συνήθως κοντά στο ρίζωμα της ξισταρκάς, επί της οποίας και παρασιτεί. Φθάνει σε ύψος περί τα 10 εκατοστόμετρα. Δίνει ωραία άνθη, κοκκινωπού ή κίτρινου χρώματος.

 

γ) Λύκος των κουτσιών: Οροβάγχη, κοινώς λυκόχορτο. Επιστημονική ονομασία: Orobanche sp. Οικογένεια: Οροβαγχιδών (Orobanchaceae). Αγγλική ονομασία: Broomrape. Πρόκειται για οικογένεια παρασίτων που παρασιτούν πάνω στο ρίζωμα των κουκκιών, των πατατών και άλλων παρομοίων ειδών. Απαντώνται στην Κύπρο γύρω στα 9 είδη, μεταξύ των οποίων το είδος Orobanche crenata, το είδος Orobanche nana, το είδος Orobanche aegyptiaca, το είδος Orobanche cypria και άλλα. Μερικά απ' αυτά φθάνουν σε ύψος γύρω στο μισό μέτρο και δίνουν ωραία άνθη.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το είδος Orobanche cypria(Οροβάγχη η κυπρία), οικογένεια Οροβαγχιδών (Orobanchaceae) είναι ενδημικό της Κύπρου. Χαρακτηρίζεται από το κόκκινο χρώμα των ανθέων του. Ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου και απαντάται σε υψόμετρο από 150 μέχρι και 1600 μέτρα περίπου. Παρόμοια είδη παρασιτικής Οροβάγχης απαντώνται και άλλα, που διακρίνονται κυρίως από το διαφορετικό χρώμα των ανθέων τους, κυρίως ανοικτού μπλέ ή σχεδόν άσπρου χρώματος.

 

Επειδή οι λύκοι αυτοί είναι παράσιτα, που μάλιστα προκαλούν τεράστιες καταστροφές για τους καλλιεργητές, γνωστή είναι και η σχετική παροιμία: ούλλα τα κακά, τζ΄ ο λύκος. Δηλαδή δεν φθάνουν όλα τα κακά που μας βρήκαν, έχουμε και το κακό από τον λύκο.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image