Μανιέρα Νιαζί

Image

Τουρκοκύπριος γιατρός που υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας στην πρώτη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στο χωριό Βασίλι το 1912. Μετά την αποφοίτησή του από το Τουρκικό Λύκειο σπούδασε ιατρική στην Τουρκία.

 

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου για μια οκταετία. Υπηρέτησε επίσης ως μέλος και πρόεδρος της Τουρκικής Σχολικής Εφορείας. Στις 16 Αυγούστου 1960 διορίστηκε υπουργός Υγείας στην πρώτη κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 23 Δεκεμβρίου 1963 που οι Τουρκοκύπριοι αποχώρησαν από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επιχείρησε να αλλάξει το Κυπριακό Σύνταγμα υποδεικνύοντας τα λεγόμενα 13 Σημεία. Στην κυβέρνηση συμμετείχαν ακόμη δυο Τουρκοκύπριοι υπουργοί (Οσμάν Ορέκ ως υπουργός Αμύνης και Φαζίλ Πλουμέρ ως υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων).

 

Στις 23 Δεκεμβρίου 1963, μετά την έναρξη των Διακοινοτικών Ταραχών, τόσο ο Νιαζί Μανιέρα όσο και οι άλλοι δυο Τουρκοκύπριοι υπουργοί, ο Οσμάν Ορέκ και ο Φαζίλ Πλουμέρ, μαζί με τους 15 Τουρκοκυπρίους βουλευτές, δημοσίους υπαλλήλους και αστυνομικούς απεσύρθησαν από τις θέσεις τους καταγγελοντας τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ότι παραβίαζε τις Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου. Η Ε/κ πλευρά απάντησε ότι ο Πρόεδρος Μακάριος υπέβαλε απλώς μια πρόταση για αλλαγές αλλά οι Τ/κ αποχώρησαν για να εξυπηρετήσουν τους τουρκικούς διχοτομικούς στόχους. Τον Νιαζί Μανιέρα μετά την αποχώρηση του διαδέχθηκε η Στέλλα Σουλιώτη

 

Ο Νιαζί Μανιέρα πέθανε στις 24 Οκτωβρίου 1999.