Μηχανικός Παντελής

Image

Σημαντικός σύγχρονος ποιητής. Γεννήθηκε στο χωριό Λιμνιά της επαρχίας Αμμοχώστου στις 30 Ιουλίου  1926 και πέθανε το 1979. Φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας.

 

Από το 1949 εισήλθε στη δημόσια υπηρεσία και μέχρι τον θάνατό του εργαζόταν ως υπάλληλος στο Τμήμα Τελωνείων. Ο θάνατός του συνέβη στις 20 Ιανουαρίου 1979 στο Λονδίνο, όπου είχε μεταβεί για θεραπεία.

 

Στον χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1952, δημοσιεύοντας στο περιοδικό Κυπριακά Γράμματα. Το 1954 κέρδισε το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το περιοδικό αυτό, με την ποιητική του σύνθεση Δοκιμασία Ὀνείρων. Την εποχή αυτή χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Αυξέντης Περιβολάρης».

 

Εργασίες του δημοσίευσε και σε άλλα έντυπα. Ο ίδιος εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές:

 

1. Παρεκκλίσεις (1957)

2. Τά Δυό Βουνά (1963)

3. Κατάθεση (1975)

 

Μετά το θάνατό του, τα ποιήματα των συλλογών αυτών καθώς και άλλα, συγκεντρώθηκαν σ' ένα τόμο που εξεδόθη το 1982 με τίτλο Ποιήματα και επιμέλεια Θεοδόση Νικολάου και Φοίβου Σταυρίδη. Το ποίημα του "Ωδή σε ένα σκοτωμένο τουρκάκι" μελοποιήθηκε από την Ευανθία Ρεπούτσικα. Το πιο γνωστό ποίημα του είναι ο Ονήσιλλος από την ποιητική συλλογή Κατάθεση του 1975. 

 

Το ποιητικό έργο του Παντελή Μηχανικού δεν είναι μεγάλο σε όγκο, είναι όμως αρκετό για να τον κατατάξει μεταξύ των σημαντικότερων συγχρόνων Κυπρίων ποιητών.