Αβοκάτο

Image

Τροπικό δέντρο με ομώνυμους καρπούς, που εισήχθη και καλλιεργείται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Ανήκει στην οικογένεια των Lauraceae   και στην τάξη των Magnoliales. Επιστημονικό όνομα: Persea Americana. Τόπος καταγωγής του η Κεντρική Αμερική. Καλλιεργείται σε πολλές χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ, Μεξικό, Βενεζουέλα, Χιλή, Κούβα, Ισραήλ, Νότιο Αφρική, Αυστραλία. Διακρίνεται σε τρεις δενδροκομικούς τύπους (Μεξικού, Γουατεμάλας, Ινδιών) και σε πάρα πολλές ποικιλίες. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορα εδάφη, από αμμώδη μέχρι αργιλώδη, προτιμά όμως τα ελαφρά ως μέσης σύστασης με καλή αποστράγγιση. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και εμβολιασμό. Αρχίζει να καρποφορεί στον 4ο ή 5ο χρόνο και φτάνει σε πλήρη καρποφορία σε ηλικία 12-15 χρόνων. Εχθροί του είναι τα ακάρεα, ο θρίπας και διάφορα λεπιδόπτερα κοκκοειδή, καθώς και κολεόπτερα. Κυριότερες ασθένειές του οι σημιορριζίες, η ντοθιορέλλα κ.ά.

 

Ο καρπός αβοκάτο έχει μέγεθος και σχήμα μεγάλου αχλαδιού και χρώμα σκούρο πράσινο. Ένα μεγάλο κουκούτσι βρίσκεται στο εσωτερικό του. Τρώγεται σαν φρούτο ή σαλατικό.

 

Στην Κύπρο εισήχθηκε το 1969 σε δενδρύλλια από τις ΗΠΑ και σήμερα καλλιεργείται σε 26 ποικιλίες κυρίως σε περιοχές της Πάφου, της Πόλης Χρυσοχούς και στο Φασούρι.