Μαύροι Κρεμμοί

Image

Εξαίρετης ομορφιάς περιοχή, που αποτελεί και σημαντικό βιότοπο, στην οροσειρά του Τροόδους. Πρόκειται για βαθιά χαράδρα προς τα νοτιοδυτικά του μοναστηριού του Κύκκου και μεταξύ αυτού και του χωριού Παναγιά, περιβαλλόμενη από ψηλές και απότομες βουνοκορφές, όπως είναι η Αετόμουττη, η Μούττη της Αγκαστίνας και η Μούττη του Ανεμόμυλου. Προς τα βορειοδυτικά των Μαύρων Κρεμμών ευρίσκεται η γνωστή Κοιλάδα των Κέδρων. Οι αναφερόμενες πιο πάνω κορυφές έχουν, αντιστοίχως, υψόμετρα: 1129 μέτρα, 1294 και 1066 μέτρα, ενώ στην περιοχή της Κοιλάδας των Κέδρων το υψόμετρο είναι γύρω στα 1250 μέτρα. Διάφορα μικρά ποτάμια (αργάκια) χαράσσουν ολόκληρη την περιοχή μαζί με πολλά παρακλάδια τους, όπως το Αρκάτζ'ιν τους Αθανάσηδες, το Αρκάτζ'ιν της Μερσίνης, το Αρκάτζ'ιν του Παραδεισιού και άλλα.

 

Η βλάστηση στην περιοχή των Μαύρων Κρεμμών είναι πλούσια, με κύρια δασικά δέντρα τον πεύκο, την λατζ'ιά και την αντρουκλιά, ενώ απαντώνται και κέδροι, πλατάνια, τρεμιθιές και άλλα. Υπάρχει επίσης πλούσια χαμηλή βλάστηση. Στο δε νερό των αργακιών της περιοχής απαντώνται καβούρια, πέστροφες, χέλια. Η πανίδα περιλαμβάνει επίσης λαγούς, λίγα αγρινά, φίδια, αλεπούδες και μεγάλους αριθμούς διαφόρων πουλιών. Απότομοι και απόκρημνοι ψηλοί βράχοι προσφέρουν ένα εντυπωσιακό και μαγευτικό θέαμα, και αυτοί είναι που έδωσαν στην περιοχή την ονομασία Μαύροι Κρεμμοί.

 

Η προσέγγιση της περιοχής είναι πολύ δύσκολη, διότι το τοπίο είναι τραχύ και άγριο και δεν υπάρχουν δρόμοι, αλλά μόνο κάποια στενά μονοπάτια και «περάσματα», που πρέπει κάποιος να τα γνωρίζει αλλά και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος και εφοδιασμένος για να τα περπατήσει.

 

Ευκολότερη κάπως είναι η πρόσβαση από την κατεύθυνση της Παναγιάς, που και πάλι όμως γίνεται με τα πόδια. Λόγω ακριβώς του πολύ δύσκολου εγχειρήματος της επίσκεψης στους Μαύρους Κρεμμούς, η περιοχή αυτή παραμένει ακόμη σήμερα ως μία από τις ελάχιστες παρθένες περιοχές στην Κύπρο, όπου η φύση ακολουθεί μόνη και ανεπηρέαστη τη δική της πορεία.