Αγγλική Σχολή

Image

Βρίσκεται στη Λευκωσία. Αποτέλεσε το όνειρο του Ιωσία Σπένσερ και ξεκίνησε με πολύ λίγους μαθητές στην αρχή. Από το 1900 και υπό την καθοδήγηση του  rev. Canon Frank Darvell Newham, αναπτύχθηκε σημαντικά ήταν δε τότε γνωστή και ως Newham's School. Άρχισε τη λειτουργία της με 13 μαθητές και στεγαζόταν σε ιδιωτικό σπίτι στην εντός των τειχών πόλη. Το 1909 αγοράστηκε έκταση 11 εκταρίων κοντά στην Πύλη Πάφου όπου και κτίστηκαν κτίρια για τη σχολή. Είναι τα κτίρια που στεγάζουν σήμερα το Δικαστήριο Λευκωσίας. Το 1928 ο τότε κυβερνήτης της Κύπρου σερ Ρόναλτ Στορς αποφάσισε να μονιμοποιήσει τη σχολή και συνέστησε ένα συμβούλιο κηδεμονίας στις 12 Μάιου 1930 θέτοντας την έτσι υπό τον έλεγχο των Βρετανικών Αρχών. 

Το 1934 ο αγγλικός στρατός χρειάστηκε να χρησιμοποιεί τα κτίρια της σχολής για δικές του ανάγκες και η σχολή βρήκε αλλού προσωρινό καταφύγιο. Το 1936 το συμβούλιο κηδεμονίας αγόρασε μεγάλη έκταση έξω από την πόλη, σε λόφο απέναντι από το κυβερνείο, όπου και κτίστηκαν τα κτίρια της σχολής που λειτουργούν μέχρι σήμερα και στα οποία έγιναν κατά καιρούς νέες προσθήκες.

 

 

Νομοθεσία που διέπει

την Αγγλική Σχολή 

 

Ανεξαρτησία

Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου από τη βρετανική κατοχή το 1960, ο έλεγχος πέρασε στην κυπριακή κυβέρνηση. Ο σκοπός πλέον της σχολής είναι η εκπαίδευση παιδιών από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες, Λατίνους αλλά και για παιδιά άλλων ξένων υπηκόων και διπλωματών που ζουν στην Κύπρο.  

Σήμερα η Αγγλική Σχολή διευθύνεται από διαχειριστικό συμβούλιο (board of management), του οποίου τα μέλη διορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο.

 

Η σχολή είναι ισάξια με τα selective grammar schools της Αγγλίας και αποτελεί μέλος του διεθνούς συνδέσμου σχολείων (international schools association).  Ο διευθυντής της σχολής είναι Βρετανός, μέλος της συνδιάσκεψης διευθυντών σχολών της Αγγλίας.

 

Κατά καιρούς το πολυπολιτισμικό πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής αμφισβητήθηκε από διάφορους συμβούλους και γονείς ενώ διαμαρτυρίες προέκυψαν και από Τουρκοκυπρίους περί ελληνοποίησης της Σχολής. Μετά την Εισβολή του 1974 οι Τουρκοκύπριοι μαθητές σταμάτησαν να φοιτούν. Η παρουσία τους κατέστη δυνατή μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003.

 

Πρόγραμμα 

Το πρόγραμμα της σχολής καλύπτεται σε 7 χρόνια. Στις πρώτες τρεις τάξεις δίνεται γενική γυμνασιακή μόρφωση. Το πρόγραμμα στις επόμενες δυο τάξεις προετοιμάζει τους μαθητές για εξετάσεις G.C.E. (O.L.) ενώ στις δυο τελευταίες τάξεις οι μαθητές προετοιμάζονται για τις εξετάσεις G.C.E. (A.L.) σε διάφορα θέματα. Σημαντικό στοιχείο του όλου προγράμματος της σχολής είναι και η συμμετοχή των μαθητών σε ελεύθερες δραστηριότητες, για το σκοπό δε αυτό έχουν ιδρυθεί αρκετές μαθητικές λέσχες και όμιλοι.

 

Απόφοιτοι

Από την Αγγλική Σχολή αποφοίτησαν πολλοί επώνυμοι σήμερα Κύπριοι, όπως οι Γλαύκος Κληρίδης, Ραούφ Ντενκτάς, Εζεκίας Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Κυρηνείας Παύλος, Μιχαλάκης Καραολής, Πραξούλλα Αντωνιάδου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Χάρης Γεωργιάδης, Γιώργος Παμπορίδης, Κωνσταντίνος Ιωάννου κά. 

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image