Παναγιώτου Νάσος

Image

Μουσικοσυνθέτης. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1946 και έκαμε μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Λευκωσίας, πήρε δε και μαθήματα κλασσικής κιθάρας από τον Ε. Λούβρη. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

 

Τα πρώτα του τραγούδια τα έγραψε και εκτελέστηκαν το 1969 τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Το 1978 ηχογράφησε δυο δίσκους με τον γενικό τίτλο «Ήλιε μεγάλε» σε στίχους Νίκου Καζαντζάκη και Μιχάλη Πασιαρδή και την «Ελευτεριά» από την Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη και με τραγουδιστή τον Αντώνη Καλογιάννη.

 

Ανάμεσα στα πιο γνωστά τραγούδια του είναι τα: «Βουνό μου Πενταδάκτυλε», «Δεν ξεχνώ», «Ήλιε μεγάλε, ανατολίτη μου», «Καλή ‘ναι τούτη η γης, αρέσει μας», «Κόκκινα τριαντάφυλλα», «Οδός Λήδρας», «Μπαρκαρόλλα», «Ο Αύγουστος», «Τσε». Έγραψε τραγούδια σε στίχους (εκτός των Ν. Καζαντζάκη και Μ. Πασιαρδή που αναφέρονται πιο πάνω) Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Θοδόση Πιερίδη,  Άνθου Λυκαύγη, Ναζίμ Χικμέτ κ.α. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια που έγραψε είναι το Την Κύπρο ζώσαν οι καημοί, εμπνευσμένο από την τραγωδία του 1974, σε στίχους Μ. Πασιαρδή και με ερμηνεύτρια τη μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρινέλλα.

 

Ο Νάσος Παναγιώτου έγραψε επίσης μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις, κυρίως του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ενώ τραγούδια του παρουσιάστηκαν σε διάφορα φεστιβάλ στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έδωσε παράλληλα συναυλίες σε πολλές χώρες (Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Ελλάδα, Παναμά, Κούβα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α.).