Πόρκιοι

Image

Ονομασία που προτάθηκε να δοθεί στους Κυπρίους που μεταφέρθηκαν ως δούλοι στη Ρώμη μετά την κατάληψη του νησιού από τους Ρωμαίους το 58 π.Χ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχει ο Δίων Κάσσιος, ο Πόπλιος Κλώδιος Πούλχερ που είχε στείλει τον Πόρκιο Κάτωνα να καταλάβει την Κύπρο, ήθελε οι Κύπριοι δούλοι να ονομαστούν Κλώδιοι. Άλλοι υποστήριξαν να ονομαστούν Πόρκιοι προς τιμήν του Κάτωνος. Και στις δυο ονομασίες αντιτάχθηκε ο Κάτων και έτσι οι Κύπριοι δούλοι έμειναν με την ονομασία «Κύπριοι».

 

Η κατάληψη της Κύπρου

Τα γεγονότα της κατάληψης της Κύπρου αφηγείται ο Πλούταρχος στον Βίο του Κάτωνος του Νεωτέρου, εντοπίζοντας την αφορμή σε προσωπικούς λόγους και όχι στην διάθεση της Ρώμης να επεκταθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Όταν ένας Ρωμαίος πολίτης, ο Πόπλιος Κλώδιος ή Κλαύδιος Πούλχερ, συνελήφθη αιχμάλωτος από πειρατές, απευθύνθηκε στον βασιλιά της Κύπρου Πτολεμαίο από τον οποίο ζήτησε χρηματική ενίσχυση για να καταβάλει τα λύτρα προς επανάκτηση της ελευθερίας του. Ο Πτολεμαίος απέστειλε ένα μικρό ποσόν, που κι οι ίδιοι οι πειρατές θεώρησαν προσβλητικό. Ο Πούλχερ κατόρθωσε, ωστόσο, ν’ απελευθερωθεί και ν’ αποκτήσει, λίγο αργότερα, αξιώματα και μεγάλη δύναμη στη Ρώμη. Ενθυμούμενος την προσβλητική συμπεριφορά του Πτολεμαίου, ζήτησε να καταληφθεί η Κύπρος. Κατόρθωσε μάλιστα να αναθέσει την όλη επιχείρηση κατάληψης της Κύπρου σε έναν πολιτικό αντίπαλό του, τον Μάρκο Κάτωνα, που τον απομάκρυνε έτσι από τη Ρώμη. Ακόμη περισσότερο, ο Κάτων εστάλη μόνος για να καταλάβει την Κύπρο, χωρίς στρατό και χωρίς καμιά άλλη ενίσχυση. 

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια