Σαφρίδι

Image

Με το όνομα αυτό είναι γνωστά στην Κύπρο 3 είδη θαλάσσιων ψαριών της οικογένειας των Καραγκιδών (Carangidae). Χαρακτηρίζονται από τη «γαζωτή» πλευρική γραμμή τους που αρχίζει από το κεφάλι και καταλήγει στην ουρά. Είναι μεταναστευτικά ψάρια και ζουν κοπαδιαστά στο πέλαγος, όπου τρέφονται με πλαγκτόν και μικρά ψάρια. Το κρέας τους, που είναι σχετικά καλό σε ποιότητα, τρώγεται συνήθως τηγανητό. Ψαρεύεται με δίχτυα και τράτες. Τα 3 είδη είναι:

 

α) Trachurus trachurus, (Linnaeus, 1758). Αγγλική ονομασία: Atlantic horse mackerel. Εμφανίζεται συχνά στις κυπριακές θάλασσες. Το συνηθισμένο μήκος του είναι 30 εκ. περίπου. Το χρώμα της ράχης του είναι γκριζοπράσινο προς γκριζομπλέ, στα πλευρά ασημί με μεταλλικές ανταύγειες και στην κοιλιά ασπροασημί.

 

β) Trachurus mediterraneus, (Steindachner, 1868). Αγγλική ονομασία: Mediterranean horse mackerel. Εμφανίζεται συχνά στις κυπριακές θάλασσες. Το συνηθισμένο μήκος του είναι μεταξύ 34-40 εκ. περίπου. Η ράχη του έχει χρώμα πρασινομπλέ, οι πλευρές ασημί με μεταλλικές ανταύγειες και η κοιλιά ασπροασημί.

 

γ) Trachurus picturatus, (Bowdich, 1825). Αγγλική ονομασία: Scad. Είναι το πιο μεγαλόσωμο είδος με συνηθισμένο μήκος γύρω στα 45 εκ. περίπου. Η ράχη του είναι πρασινομπλέ, οι πλευρές έχουν χρώμα ασημί με μεταλλικές ανταύγειες και η κοιλιά ασπροασημί. Η ουρά του χαρακτηρίζεται από το σκούρο χρώμα της. Σ' αυτήν ακριβώς την ιδιότητά του οφείλει και το ξεχωριστό όνομά του, μαυροσάφριδον.

Φώτο Γκάλερι

Image