Κορφή Αδελφοί

Image

Κορφή ύψους 1.612 μέτρων, στο πιο ψηλό σημείο του δάσους Αδελφοί. Το δάσος Αδελφοί εκτείνεται από τη Σολιά, στα δυτικά, μέχρι το Μιτσερό και τον Άγιο Επιφάνιο, στα ανατολικά, και από το Νικητάρι και τον Ξυλιάτο, στα βόρεια, μέχρι την Μαδαρή, στα νότια. Μερικές άλλες ψηλές βουνοκορφές του δάσους, όπως ο Κουρτελλόροτσος (ύψος 1.266), ΝΔ. του Αγιασμάτι και η Μούττη του Σπήλιου (ύψους 1.372), Ν. του χωριού Σπήλια, υστερούν σε ύψος από την κορφή Αδελφοί (1.612 μ.), που είναι ορατή σ' ολόκληρη σχεδόν την Πιτσιλιά κι ακόμα από άλλες περιοχές της Κύπρου.

 

Η κορφή είναι τοποθετημένη πάνω στα σκληρά, ανθεκτικά πυριγενή πετρώματα του Τροόδους. Στα βόρεια εκτείνονται διαβάσες και στα νότια γάββροι. Πολύ κοντά βρίσκονται και γρανοφύρες. Αυτά τα πετρώματα άντεξαν τη διάβρωση και εξακολουθούν να ορθώνονται επιβλητικά στην κορυφογραμμή του Τροόδους.

 

Γύρω από την κορφή φυτρώνουν πεύκα και μια πλούσια φυσική θαμνώδης βλάστηση, ενώ στις πλαγιές καλλιεργείται το αμπέλι. Είναι μακριά από την κορφή, στις αρδευόμενες κοιλάδες, όπου καλλιεργούνται τα οπωροφόρα.

 

Η κορφή Αδελφοί, που βρίσκεται στα διοικητικά σύνορα Λευκωσίας στα βόρεια και Λεμεσού στα νότια, δέχεται μια σχετικά ψηλή μέση ετήσια βροχόπτωση, γύρω στα 800 χιλιοστόμετρα. Από την κορφή, που είναι ταυτόχρονα και υδροκρίτης, ρέουν διάφορα ρυάκια τόσο προς τα βόρεια όσο και προς τα νότια. Απ' εδώ πηγάζουν τα πολλά ρυάκια του Λιμνάτη, ενός βασικού παραπόταμου του Κούρη, που τελικά χύνεται στον κόλπο της Επισκοπής. Επίσης απ' εδώ πηγάζουν τα ρυάκια των Κανναβιών, που είναι βασικός παραπόταμος της Ελιάς.

 

Η κορφή Αδελφοί, αν και απόκρημνη, έχει δίπλα της δασικό σταθμό, δασικό

τηλέφωνο και εγκαταστάσεις τηλεοπτικής αναμετάδοσης.

 

Υπάρχουν δυο εκδοχές για το τοπωνύμιο. Σύμφωνα με τη μια εκδοχή, εδώ έζησαν δυο αδέλφια και απ' αυτά η περιοχή και η κορφή πήραν το όνομα. Σύμφωνα με την άλλη εκδοχή, ουσιαστικά πρόκειται για δυο κορφές με τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά, άσχετα αν η μια είναι λίγο ψηλότερη από την άλλη. Οι δυο γειτονικές αδελφωμένες κορφές έδωσαν το όνομά τους στην περιοχή.