Σκαρμός

Image

Με το όνομα αυτό είναι γνωστά στην Κύπρο δυο είδη θαλάσσιων ψαριών που ανήκουν στην οικογένεια των Συνοδιδών (Synodidae). Χαρακτηρίζονται από το μακρόστενο, λίγο πλακωτό και σχεδόν κυλινδρικό σώμα τους, και το κεφάλι που μοιάζει με κεφάλι σαύρας. Ζουν σε αμμώδεις και λασπώδεις βυθούς. Το κρέας τους, που είναι σχετικά καλό σε ποιότητα, τρώγεται τηγανητό ή βραστό. Ψαρεύονται με δίχτυα, τράτες και κάποτε με την καθετή. Το όνομά τους το οφείλουν στο σχήμα του σώματός τους που μοιάζει κάπως με τον σκαρμό της βάρκας. Τα ψάρια αυτά είναι επίσης γνωστά και με τα ονόματα μπάρμπα Νικολής ή Νικολής. Τα δυο είδη είναι:

 

α) Synodus saurus, (Linnaeus, 1758). Αγγλική ονομασία: Lizard fish. Η ράχη και τα πλευρά είναι γκριζοκαφέ και η κοιλιά ασπριδερή. Το συνηθισμένο μήκος του φθάνει τα 25 εκ. περίπου.

 

β) Saurida undosquamis, (Richardson, 1848). Αγγλική ονομασία: Brushtooth lizard fish. H ράχη και τα πλευρά είναι χρώματος σκούρου καφέ και η κοιλιά ασημιά. Το συνηθισμένο μήκος του φθάνει τα 30 εκ. περίπου.