Στυλιανίδης Σταύρος

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Καταγόταν από το χωριό Για λούσα της Καρπασίας. Γεννήθηκε το 1927 και σκοτώθηκε στο κρησφύγετο του στην τοποθεσία «Ματσικοριδκιά» του χωριού Επισκοπειό της επαρχίας Λευκωσίας στις 18 Αυγούστου 1957.

 

Ο Σταύρος Στυλιανίδης είχε προσέλθει στις τάξεις της ΕΟΚΑ από την αρχή του αγώνα κι είχε ενταχθεί στις αντάρτικες ομάδες που δρούσαν στην πρωτεύουσα Λευκωσία. Ανέπτυξε πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα, αλλά σύντομα επισημάνθηκε από τους Βρετανούς, και προκειμένου ν' αποφύγει τη σύλληψη απεκρύβη κι έκτοτε συνέχισε να δρα ως καταζητούμενος. Κατά τα μέσα του 1956 ανέλαβε ως υποτομεάρχης για την περιοχή Ιδαλίου, έχοντας υπό τη δική του ευθύνη τις ομάδες της Οργάνωσης 11 χωριών της περιοχής (Δάλι, Ποταμιά, Λύμπια, Λατσιά, Γέρι, Πέρα Χωριό, Αλάμπρα, Νήσου, Μαθιάτης, Αγία Βαρβάρα, Λυθροδόντας). Είχε το ψευδώνυμο «Ζέρβας».

 

Υπό την άμεση ευθύνη και επίβλεψή του δρούσαν οι ομάδες κρούσεως της ΕΟΚΑ στις περιοχές των πιο πάνω χωριών, τις οποίες ο Στυλιανίδης περιερχόταν συνεχώς κι επέβλεπε ή και συντόνιζε την όλη δραστηριότητά τους. Ο τομέας ευθύνης του προοριζόταν κυρίως για την απόκρυψη και φυγάδευση καταζητούμενων αγωνιστών, τον ανεφοδιασμό αντάρτικων ομάδων και την εκπαίδευση μελών της Οργάνωσης. Ο ίδιος ο Στυλιανίδης εργαζόταν σκληρά και για την εξασφάλιση οπλισμού για την ΕΟΚΑ, όπως και για την κατασκευή χειροβομβίδων, βομβών και ναρκών, προς εφοδιασμό των αντάρτικων ομάδων. Για εξασφάλιση οπλισμού και πυρομαχικών δεν δίσταζε να επισκέπτεται ακόμη και τουρκικά χωριά απ' όπου αγόραζε όπλα και σφαίρες από Τούρκους. Επίσης, κατά τη διάρκεια της αγγλογαλλικής επίθεσης στην Αίγυπτο (Σουέζ) το 1956, οπότε πολλοί Γάλλοι στρατιώτες βρέθηκαν στην Κύπρο, ο Σταύρος Στυλιανίδης οργάνωσε και κατηύθυνε ο ίδιος προσωπικά διάφορες επιχειρήσεις για αφαίρεση οπλισμού από τους Γάλλους. Σε μια περίπτωση κατόρθωσε, μαζί με τους άνδρες της ομάδας του, να αφαιρέσει αρκετά όπλα από γαλλική στρατιωτική μονάδα που είχε σταθμεύσει κοντά στο χωριό Πυρόι. Σε μια άλλη περίπτωση ο ίδιος κερνούσε συνεχώς ποτά σε Γάλλους στρατιώτες σε οικογενειακό κέντρο στο χωριό Δάλι, μέχρι που τους μέθυσε και μπόρεσαν έτσι οι άνδρες του να τους κλέψουν τον οπλισμό για λογαριασμό της Οργάνωσης. Μάλιστα κατόρθωσε να κλέψει κι ένα ολόκληρο αντιαρματικό όπλο από τεθωρακισμένο, μαζί με 60 βλήματα, που σκόπευε να το στείλει στον Γρηγόρη Αυξεντίου. Όμως, λόγω του όγκου του, δεν ήταν δυνατό να μετακινείται κι αποκρύβεται εύκολα, κι έτσι ανεκαλύφθη από τους Άγγλους.

 

Ο Σταύρος Στυλιανίδης κατέστρωσε επίσης λεπτομερές σχέδιο εκτέλεσης του κυβερνήτη της Κύπρου στρατάρχη Χάρτιγκ*. Το σχέδιο προέβλεπε ανατίναξη του στρατάρχη και της συνοδείας του κοντά στο Δάλι, όπου ο κυβερνήτης επρόκειτο να πάει για να εγκαινιάσει κυβερνητικό έργο. Ο Σταύρος Στυλιανίδης κατασκεύασε, προς τούτο, δυο ισχυρότατες νάρκες. Όμως, λίγο πριν εφαρμοσθεί το σχέδιό του, ο ίδιος ο Στυλιανίδης βρήκε τραγικό θάνατο, στις 18 Αυγούστου του 1957. Σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας την οποία ο ίδιος κατασκεύαζε, μέσα στο κρησφύγετό του.