«Τάιμς οφ Σάυπρους» Times of Cyprus- «Κυπριακοί Καιροί»

Image

Εφημερίδα στην αγγλική που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λευκωσία στις 30 Μαϊου 1955. Πρώτος ιδιοκτήτης της εφημερίδας ήταν ο Βρετανός δημοσιογράφος Dominic James More O’Ferrall που υπέβαλε αίτηση για έγκριση έκδοσης της εφημερίδας στις 5 Απριλίου 1955. Ο Ferrall πήρε την έγκριση από τις βρετανικές αρχές στις 8 Απριλίου 1955, αλλά δεν προχώρησε στην έκδοση της εφημερίδας γιατί πώλησε τον τίτλο της στον επίσης Βρετανό δημοσιογράφο Charles Foley που έφθασε στο μεταξύ στο νησί, με σκοπό την έκδοση αγγλόφωνης εφημερίδας, τον Μάιο του 1955. Ο Foley υπέβαλε νέα αίτηση για έκδοση της εφημερίδας στις 6 Σεπτεμβρίου 1955 και η έγκριση δόθηκε τρεις μέρες αργότερα, ενώ η εφημερίδα κυκλοφορούσε κανονικά από τις 30 Μαΐου. Εκδότης της εφημερίδας ήταν η εταιρεία 'Times Publications Ltd' με κύριους μέτοχους τον Charles Foley και τη σύζυγό του. Βασικά στελέχη της εφημερίδας ήταν ο D. J. Μ. O'Ferrall (managing editor), o Manning Blackwood (news editor), ο Michael Davidson, ο David Eliades και η Iris Russell.

 

Η εφημερίδα ήταν τετρασέλιδη, είχε μεγάλο μέγεθος (56X41 εκ.) και ήταν οκτάστηλη (πλάτος στήλης 4,5 εκ.). Η αγγλόφωνη αυτή εφημερίδα, της οποίας η έκδοση συνέπεσε με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959), έφερε με τον φιλελευθερισμό και το ψηλό επαγγελματικό δημοσιογραφικό της επίπεδο νέα πνοή και εμψύχωση στην κυπριακή δημοσιογραφία που καταπιεζόταν από τα αυστηρά μέτρα και τη στυγνή λογοκρισία της βρετανικής αποικιοκρατικής διοίκησης. Η εφημερίδα Times of Cyprus υποστήριξε τον απελευθερωτικό αγώνα και τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, ερχόμενη πολλές φορές σε ανοικτή σύγκρουση με τις βρετανικές αρχές. Παρουσιάστηκε ακόμη και στο δικαστήριο από την αποικιοκρατική διοίκηση.

 

Η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσή της στις 11 Σεπτεμβρίου 1960, αφού έζησε για πέντε χρόνια, και αφού στο μεταξύ ανακηρύχθηκε η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία (στις 16.8.1960). Στο τελευταίο της φύλλο η εφημερίδα αποχαιρετά, στην πρώτη σελίδα, τους αναγνώστες της με τον εξής οκτάστηλο τίτλο: Goodbye-Good luck! (Γεια σας και καλή τύχη!). Δίδει επίσης λεπτομέρειες της ιστορίας της και παρουσιάζει τους κύριους συνεργάτες της.

Φώτο Γκάλερι

Image