Σαν σήμερα: 23 Μαΐου

2008 Συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ

Επαναβεβαιώνουν τη δέσμευση για δικοινοτική ομοσπονδία

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντώνται στο Λήδρα Πάλας στις 23 Μαΐου, 2008, στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ Taye-Brook Zerihoun. Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώνεται η δέσμευση για τη δημιουργία δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια υπηκοότητα και με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Θρησκευτική Γιορτή

Γεννήθηκαν

1967

Οζντίλ Ναμί

Τουρκοκύπριος πολιτικός

Απεβίωσαν

1985

1958

Σάββας Μενοίκου

Συνδικαλιστής

Ημέρα του Βούδα

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε το 1999 την πανσέληνο του Μαΐου ως Ημέρα του Βούδα (Day of Vesak) για να τονίσει τη συνεισφορά του Βουδισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό (απόφαση 54/115 της Γ.Σ. του ΟΗΕ).

Άλλα Γεγονότα

1970 "Ιερός Λόχος" του Εθνικού Μετώπου

Καταλαμβάνει στον αστυνομικό σταθμό Λεμεσού

Το παράρτημα "Ιερός λόχος" της παράνομης οργάνωσης «Εθνικόν Μέτωπον» διενεργεί στη Λεμεσό, στις 23 Μαϊου Μάιο 1970, την πιο εντυπωσιακή επιχείρηση του: Επιτίθεται κατά του κεντρικού αστυνομικού σταθμού της πόλης, τον οποίο καταλαμβάνει.

1952 Εμποροβιομηχανικής Ομοσπονδίας Λεμεσού

Πρώτη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου

Η πρώτη συνεδρία του Συμβουλίου της ΕΟΛ έγινε την 3η Μαΐου 1952 στο Ξενοδοχείο ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ στη Λευκωσία. Πρόεδρο εξέλεξαν τον Ρένο Γαλανίδη και Αντιπρόεδρο τον Ιούλιο Μαρκίδη.

1946 Στέλιος Κυριακίδης

Επιστρέφει στην Αθήνα μετά το θρίαμβο της Βοστώνης

Ο Στέλιος Κυριακίδης επιστρέφει στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου 1946, μετά τη νίκη του στο μαραθώνιο της Βοστώνης, ενώ 1.000.000 Έλληνες ξεχύνονται στους δρόμους για να τον υποδεχθούν. Από το αεροδρόμιο μέχρι την οικία του στη Φιλοθέη η διαδρομή διαρκεί οκτώώρες ενώ στο ενδιάμεσο πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή στις Στήλες του Ολυμπίου Διός.

1941 Εθναρχία

Εξαγγέλλει τη σύσταση εξαμελούς Λαϊκού Συμβουλίου

Η Εθναρχία εξαγγέλλει στις 23 Μαΐου 1941 τη σύσταση εξαμελούς «Λαϊκού Συμβουλίου Εκκλησίας Κύπρου». Το συμβούλιο θα είχε συμβουλευτικό ρόλο και σε αυτό θα αντιπροσωπευόταν κάθε επαρχία από έναν εκπρόσωπο που θα διόριζε ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος.