«Ρούκανος»

Image

Πολιτικοσατιρική έμμετρη εφημερίδα που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λεμεσό στις 4 Ιουλίου του 1925. Εκδιδόταν τρεις φορές τον μήνα. Εκδότης και υπεύθυνός της ήταν ο Αναστάσιος Ν. Αντωνιάδης και διευθυντής-συντάκτης ο Σ.Κ.Κουρτελλίδης που έγραφε με το ψευδώνυμο Ορέστης Άστρας. Ο Ρούκανος είχε μικρό μέγεθος (37X25 εκ.), σχήμα δίστηλο (πλάτος στήλης 9 εκ.) και ήταν τετρασέλιδος. Η εφημερίδα εξέδιδε κάποτε και μονοσέλιδα, μικρά σε μέγεθος, παραρτήματα. Εκτός από τα έμμετρα κείμενα του  Ορέστη Άστρα, στην εφημερίδα δημοσιεύονταν πολλές συνεργασίες με τη μορφή σύντομων σκωπτικών ποιημάτων πάνω σε τρέχοντα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα. Οι συνεργάτες αυτοί δεν υπέγραφαν με τα πραγματικά τους ονόματα, αλλά με ευφυή ψευδώνυμα όπως Λοιμοκοντόρος, Κίσσας, Ανάποδος, Kεντρί, Νυχτερίς, Αγκαθωτός, Κουρέλλι, Φακίρης, Ακαριαίος, Βούρδουλας, Ζιζάνιον, Αόρατος, Σφυλικούντρι, Νηστευτής, Ρεζίλης, Διάβολος κλπ.

 

Από το τριακοστό πρώτο φύλλο της εφημερίδας (8.7.1925) υπεύθυνος-ιδιοκτήτης παρουσιάζεται ο Σ.Κ. Κουρτελλίδης, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και διευθυντής-συντάκτης. Η εφημερίδα ασκεί αυστηρό έλεγχο των  Άγγλων κυβερνητών του νησιού, και επιτίθεται εναντίον των κομμουνιστών και του δημοσιογραφικού οργάνου τους «Νέος Άνθρωπος» που εκδίδεται επίσης στη Λεμεσό.

 

Ο Ρούκανος ανέστειλε την έκδοσή του τον Ιούλιο του 1930, αφού κυκλοφόρησε 132 φύλλα και έζησε πέντε χρόνια. Σύμφωνα με δήλωση, που η εφημερίδα δημοσίευσε στην τελευταία της έκδοση, θεωρούσε προσβλητικό να κυκλοφορεί μετά τον ανελεύθερο Νόμο για τον Τύπο που ψηφίστηκε στις 30 Μαϊου 1930.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image