«Στασίνος»

Image

Εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα που άρχισε την κυκλοφορία της στη Λάρνακα την 1η Ιανουαρίου 1882. Εκδότης και συντάκτης της ήταν ο δημοδιδάσκαλος και λογοτέχνης Θεμιστοκλής Θεοχαρίδης που καταγόταν από την Ευρύχου. Ο Θεοχαρίδης, προτού προχωρήσει στην έκδοση της εφημερίδας του, χρημάτισε συντάκτης στην εφημερίδα του Θεόδουλου Κωνσταντινίδη «Νέον Κίτιον».

 

Από τον αριθμό 98 (13 Ιανουαρίου 1884) η εφημερίδα άλλαξε τον τίτλο της σε Στασίνος ἢ Φωνή τῆς Κύπρου και έτσι συνέχισε την έκδοσή της μέχρι το 1887 που πέθανε ο Θεοχαρίδης. Την έκδοση της εφημερίδας συνέχισε ο Γ. Νικόπουλος στη Λευκωσία με τον τίτλο «Φωνή τῆς Κύπρου».

 

Ο Στασίνος είχε μικρό μέγεθος στην αρχή αλλά αργότερα έγινε μεγαλύτερος. Ήταν δίστηλος και αργότερα τρίστηλος, τετράστηλος και τετρασέλιδος. Αποτελούσε τον αντίποδα της εφημερίδας του Θεόδουλου Κωνσταντινίδη «Νέον Κίτιον». Μέσα από τις στήλες των δυο εφημερίδων διεξάγονταν οι πρώτες δημοσιογραφικές αντεγκλήσεις, γιατί οι εκδότες τους είχαν διαφορετική προσέγγιση και φιλοσοφία ως προς το ενωτικό ζήτημα και τις προτεραιότητες που θα έπρεπε να δοθούν την εποχή εκείνη για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών της κυπριακής κοινωνίας.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image