«Ανεξάρτητος»

Image

Στις 20 Νοεμβρίου 1938 (Κυριακή) κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Λευκωσία η εβδομαδιαία εφημερίδα Ἀνεξάρτητος, Ἐφημερίς Πολιτικῆς καί Κοινωνικῆς Πρωτοπορείας. Ιδιοκτήτης και διευθυντής σύνταξης ήταν ο Λύσανδρος Μ. Τσιμίλλης. Η εφημερίδα ήταν τετρασέλιδη και εκτυπωνόταν σε μεγάλο μέγεθος (57X42 εκ.) και επτάστηλο σχήμα (πλάτος στήλης 5 1/2 εκ.) στο τυπογραφείο «Κόσμος» του πρωτεργάτη και σκαπανέα της κυπριακής τυπογραφίας Γιάννη Χ. Κυριακίδη.

 

Ύστερα από την κυκλοφορία των δυο πρώτων φύλλων (20 και 27 Νοεμβρίου 1938), η εφημερίδα άλλαξε μέγεθος και σχήμα (μικρότερο μέγεθος, 47 1/2X31 εκ. - πεντάστηλη, πλάτος στήλης 5 1/2 εκ.) και έγινε καθημερινή (1η Δεκεμβρίου 1938). Κατά καιρούς, όμως, εναλλασσόταν στα δυο πιο πάνω σχήματα εξαιτίας, φαίνεται, δυσκολιών στην εξεύρεση τυπογραφικού χάρτη. Από το φύλλο αρ. 13 της 11 Δεκεμβρίου 1938 παρουσιάζεται ως αρχισυντάκτης της εφημερίδας ο ποιητής και λογοτέχνης Λευτέρης Γιαννίδης που δημοσιεύει άρθρα και λογοτεχνικά του κείμενα. Άλλοι συνεργάτες της εφημερίδας στην περίοδο αυτή, που δημοσιεύει αρκετά αξιόλογα κείμενα και εκλεκτές συνεργασίες λογίων της εποχής, είναι οι Τάσος Στεφανίδης, Κώστας Προυσής, Κ.Π. Χατζηιωάννου, Άντης Περνάρης, Γιάγκος Μιχαηλίδης, Γ. Λαδάς, Θεόδ. Καλλίνικος, Α. Χατζηιωσήφ και άλλοι.

 

Η εφημερίδα δίδει στην ειδησεογραφία της έκταση στα προπολεμικά γεγονότα της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην κινητοποίηση της ναζιστικής Γερμανίας. Αρθρογραφεί, επίσης, σθεναρά εναντίον της βρεττανικής διοίκησης του νησιού και υπεραμύνεται των δικαιωμάτων των αγροτών και των εργατών.

 

Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο η εφημερίδα αλλάζει σχήμα (γίνεται εννεάστηλη), μετατρέπεται οριστικά σε εβδομαδιαία, τοποθετείται στα αριστερά και εκτυπώνεται στα τυπογραφεία «Ζαβαλλή», ενώ έχει σταθερά ως διευθυντή της τον Λύσανδρο Τσιμίλλη. Με τη μορφή αυτή και το ίδιο σχήμα η εφημερίδα συνεχίζει να εκδίδεται μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 1954, αφού κυκλοφόρησε 4.378 φύλλα και είχε 16 χρόνια ζωής.

 

Στις 31 Οκτωβρίου του 1974 μετά τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, η εφημερίδα «Ανεξάρτητος» επανεκδίδεται ως εβδομαδιαία με εντελώς νέο σχήμα, νέα διεύθυνση και νέους πολιτικούς προσανατολισμούς.

 

Η εφημερίδα έχει μέγεθος (55 Χ 42,5 εκ.) και εννεάστηλο σχήμα (πλάτος στήλης 4,5 εκ.) είναι οχτασέλιδη με πλούσια πολιτική, φιλολογική και αθλητική ειδησεογραφία, έχει αγωνιστικό και αντιστασιακό περιεχόμενο και υποστηρίζει πλήρως την πολιτική του προέδρου Μακαρίου. Πολιτικά τοποθετείται στη σοσιαλιστική, αριστερά παράταξη. Διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας είναι ο δημοσιογράφος Φιφής Ιωάννου.

 

Ο «Ανεξάρτητος» συνέχισε την έκδοσή του με την ίδια πολιτική τοποθέτηση και με διευθυντή σύνταξης τον Ρένο Πρέντζα, για αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμη. Η εφημερίδα τερμάτισε την έκδοσή της τον Δεκέμβριο του 1989.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image