Τζιοβάννι Τζιοβάννι

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, που το 1570-71 πολέμησε στην Κύπρο εναντίον των Οθωμανών εισβολέων, με τον βαθμό του λοχαγού, ενταγμένος στον στρατό των Βενετών. Καταγόταν από τη μικρή πόλη Κόπο ντ’ Ίστρια.

 

Ο Τζιοβάννι Τζιοβάννι ήταν υπολοχαγός όταν υπηρετούσε στην Αμμόχωστο, αλλά προήχθη σε λοχαγό και ανέλαβε τη διοίκηση λόχου τον Ιανουάριο του 1571. Κατά τους τελευταίους μήνες της πολιορκίας της Αμμοχώστου, που ήσαν και οι πιο σκληροί και τραγικοί για τους υπερασπιστές της, ο Τζιοβάννι Τζιοβάννι ήταν ένας των επικεφαλής αξιωματικών που υπερασπίζονταν τον προμαχώνα (ημιπύργιο) Ντ' Αντρούτζι, στο νότιο τμήμα των τειχών της πόλης. Το τμήμα αυτό ήταν εκείνο που δέχθηκε το κύριο και συνεχές βάρος των τουρκικών επιθέσεων, καθώς και αδιάκοπους τουρκικούς κανονιοβολισμούς. Εκεί, ο Τζιοβάννι Τζιοβάννι πληγώθηκε.

 

Με την πτώση της Αμμοχώστου (αρχές Αυγούστου του 1571), συνελήφθη αιχμάλωτος. Μαζί με άλλους Ιταλούς στρατιωτικούς, μεταφέρθηκε σιδηροδέσμιος στην Κωνσταντινούπολη και στις 20 Νοεμβρίου του 1571 ρίχτηκε στη λεγόμενη φυλακή του Ευξείνου Πόντου. Οι συνθήκες στη φυλακή εκείνη ήταν εντελώς απάνθρωπες και σκληρότατες. Δεν είναι γνωστό εάν ο Τζιοβάννι Τζιοβάννι κατόρθωσε να επιβιώσει στη φυλακή εκείνη και να αποκτήσει αργότερα την ελευθερία του, ή όχι.