Τυχικός άγιος, Αγία Φύλα

Image

Σε ωραία ερημική τοποθεσία, στη διοικητική έκταση του οικισμού της Αγίας Φύλας και στα βόρειά του, δυτικά του χωριού Παλόδεια, βρίσκονται τα ερείπια εκκλησίας αφιερωμένης στον άγιο Τυχικό. Η ερειπωμένη αυτή εκκλησία, άγνωστη στους πολλούς, κηρύχθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως αρχαίο μνημείο (Β΄ Πίνακα) το 1994. Ταυτόχρονα έγιναν και εργασίες συντήρησης του μνημείου.

 

Ο ναός χρονολογείται στη Μέση Βυζαντινή Περίοδο (10ος – 12ος αι.). Ήταν τρίκλιτος με τρούλο. Ο τρούλος και ολόκληρη η σκεπή, καθώς και τα περισσότερα τμήματα των τοίχων, είχαν καταρρεύσει πριν πολλά χρόνια. Τα κλίτη χωρίζονταν με λιθόκτιστους χοντρούς κίονες. Το κεντρικό κλίτος είχε πλάτος 3.5 μέτρα, ενώ τα δύο άλλα κλίτη είχαν πλάτος 2,5 μέτρα το κάθε ένα. Το μήκος του ναού (εσωτερικά) ήταν 13 μέτρα χωρίς την αψίδα στα ανατολικά, στην οποία υπήρχε λιθόκτιστο σύνθρονο. Ολόκληρη την δυτική πλευρά του ναού διέτρεχε νάρθηκας, πλάτους 3.5 μέτρων.

 

Σύμφωνα προς τις ενδείξεις της αρχαιολογικής έρευνας, ο ναός ανήκε σε μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα, οπότε θεωρείται ότι επρόκειτο για μοναστήρι. Η ύπαρξή του, εξάλλου, σε ερημική και απομονωμένη περιοχή, συνηγορεί στο ότι επρόκειτο για μοναστήρι.

 

Μετά τις εργασίες συντήρησης του ερειπωμένου ναού, τελείται σ’ αυτόν περιστασιακά η θεία λειτουργία (ιδίως την περίοδο των εορτών του Πάσχα), από ιερείς της Αγίας Φύλας και με συμμετοχή πιστών που μεταβαίνουν εκεί παρά το ότι η πρόσβαση είναι δύσκολη και γίνεται από χωματόδρομους.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image