Φασσοπέζουνον ή πετουβίνιν

Image

Columba oenas. Οικογένεια: Columbidae. Άγριο περιστέρι που απαντάται στην Κύπρο σε πολύ μικρούς αριθμούς. Σπανίως γεννά σε απόκρημνους βράχους, συνήθως κοντά σε παραλίες, μαζί με τα αρκοπέζουνα* (Columba livia), με τα οποία ζευγαρώνει κάποτε. Μια τέτοια φωλιά βρέθηκε πριν από είκοσι περίπου χρόνια σε βράχους στο ακρωτήρι Γκρέκο και περιείχε δυο περιστεράκια έτοιμα να πετάξουν, ένα αρκοπέζουνον και ένα φασσοπέζουνον.

 

Το φασσοπέζουνον έχει πιο σκούρο χρώμα από το αρκοπέζουνον, δεν έχει άσπρο στις φτερούγες ή στον λαιμό, αλλά υπάρχουν δυο μαυριδερές ταινίες στις φτερούγες του. Στα πλευρά του λαιμού φέρει πρασινωπά μεγάλα στίγματα, εμφανή μαύρη ταινία στο τέλος της ουράς και κιτρινωπό ράμφος.

 

Το μέγεθος του φασσοπέζουνου φθάνει τα 33 εκατοστόμετρα. Όπως όλα τα περιστεροειδή, τρέφεται με σπόρους των δημητριακών.

 

Κατά τον χειμώνα κάποτε επισκέπτονται την Κύπρο μεγάλα κοπάδια από φασσοπέζουνα, όταν η Ανατολία είναι χιονισμένη. Απαντώνται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα στις μεγάλες πόλεις, όπου φωλιάζουν σε αρχαία φρούρια και εκκλησίες.

 

Η φωνή τους είναι ένα δυνατό μονότονο κούου-κούου, που συχνά επαναλαμβάνεται και το πέταγμά τους παράξενο, ιδιαίτερα κατά την εποχή του ζευγαρώματος. Το κυνήγι τους επιτρέπεται, το δε κρέας τους είναι το ίδιο με των αρκοπέζουνων.