Χατζηκωστής Ν Κώστας

Δημοσιογραφικός Οργανισμός Δίας

Image

Δημοσιογράφος, εκδότης. Γεννήθηκε στην Πάφο στις 2 Ιανουαρίου 1939. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Πάφου πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες, καθώς και δημοσιογραφία. Με την επιστροφή του στην Κύπρο άσκησε τη δικηγορία κατά την περίοδο 1964-1971. Από το 1964 μέχρι το 1971 ήταν αρθρογράφος και σχολιογράφος της εφημερίδας  Ἐλευθερία. Από το 1968 μέχρι το 1971 εξέδιδε τη δική του εβδομαδιαία εφημερίδα Ἐλεύθερον Βήμα. Στην περίοδο 1971-73 υπηρέτησε ως σύμβουλος Τύπου στην κυπριακή υπάτη αρμοστεία στο Λονδίνο.

 

Παντρεύτηκε την εκπαιδευτικό Τούλλα Χατζηκωστή με την οποία απέκτησε δύο παιδιά το Νίκο και τον Αντη Χατζηκωστή. Είναι επίσης αδελφός του Καθηγητή και Συγγραφέα Γεώργιου Χατζηκωστή

 

Σημερινή

Το 1976 εξέδωσε, μαζί με γνωστούς  δημοσιογράφους, όπως ο Αλέκος Κωνσταντινίδης ο Δημήτρης Παπαδημήτρης κά την εφημερίδα Σημερινή, της οποίας ήταν  διευθυντής και κύριος αρθρογράφος. Η Σημερινή τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της απετέλεσε το εκφραστικό όργανο του ΔΗΣΥ. Ο δημοσιογραφικός οργανισμός «Δίας», τον οποίο ίδρυσε για την έκδοση της «Σημερινής», επεκτάθηκε μεταγενέστερα και σε άλλους εκδοτικούς τομείς. Το 1986 το συγκρότημα εξέδωσε το Περιοδικό, το πρώτο στην Κύπρο εβδομαδιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης, το οποίο συνεχίζει την έκδοσή του μέχρι σήμερα. Ίδρυσε επίσης τον ιδιωτικό ραδιοσταθμό «Ράδιο-Πρώτο», που άρχισε να λειτουργεί με πλήρες 24ωρο πρόγραμμα από 3 Σεπτεμβρίου 1990. Το 1995 άρχισε τη λειτουργία του το τηλεοπτικό κανάλι «Σίγμα» που επίσης ανήκει στο συγκρότημα «Δίας». 

 

Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής θεωρείται από τους δυναμικότερους αρθρογράφους της κυπριακής δημοσιογραφίας. Το 1985 εξέδωσε δυο τόμους με άρθρα του, πολιτικού περιεχομένου, υπό τον τίτλο Η μοίρα της Κύπρου. Εξέδωσε επίσης τα βιβλία Μαύρα χρόνια, 1967-1968 και Δύναμη η μόνη ελπίδα.

Φώτο Γκάλερι

Image