Χρυσοχός Ανδρέας

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Μηλιά της επαρχίας Αμμοχώστου. Αποφοίτησε από το Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου το 1950. Σπούδασε ζωγραφική στο Goldsmith's College School of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από το 1952 μέχρι το 1954 και από το 1957 μέχρι το 1959. Εργάστηκε ως δάσκαλος και καθηγητής της τέχνης σε διάφορα σχολεία της Κύπρου, περιλαμβανομένης της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, καθώς επίσης ως επιθεωρητής τέχνης του υπουργείου Παιδείας. Μεταξύ του 1974 και του 1976 σπούδασε ψυχολογία της παιδικής τέχνης στο Ν.Ε. London Polytechnic.

 

Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό από το 1954 και εξής, περιλαμβανομένων εκθέσεων στο Λονδίνο, στην Αθήνα, στο Κάιρο, στη Θεσσαλονίκη κ.α. Το 1968 πήρε μέρος στη μπιενάλε της Βενετίας. Στο Λονδίνο είχε κερδίσει το 1950 πρώτο βραβείο ακουαρέλας σε παγκόσμιο διαγωνισμό. Την πρώτη ατομική έκθεση έργων του οργάνωσε στην Κύπρο το 1981.

 

Ασχολήθηκε επίσης με την κριτική της τέχνης και συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ραδιόφωνο και τηλεόραση) σε θέματα τέχνης.

 

Η ζωγραφική δουλειά του Ανδρέα Χρυσοχού μπορεί να χωριστεί σε δυο κατηγορίες: στη ζωγραφική του που κινείται σε νεορεαλιστικά πλαίσια και σ' εκείνην που είναι αφηρημένη και ανεικονική. Ο καλλιτέχνης ασχολήθηκε επίσης με την αγιογραφία και την καλλιγραφία.

 

Το 1988 πήρε μέρος στην έκθεση «Μεγάλο Ευρωπαϊκό Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών» στη Νίκαια, το δε έργο του «Τρίτος Άγγελος» έτυχε βραβείου που απονέμεται συμβολικά από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.