Χρυσοχούς κόλπος

Image

Κόλπος ανάμεσα στο ακρωτήρι του Ακάμα και το Άκρον Πωμού, στην επαρχία Πάφου. Οφείλει την ονομασία του στο χωριό Χρυσοχού (αν και τούτο βρίσκεται στα ενδότερα) το οποίο έδωσε το όνομά του σ' ένα μεγάλο διοικητικό διαμέρισμα της Πάφου που περιλαμβάνει και την ομώνυμη πεδιάδα.

Ορίζεται στα δυτικά από το ακρωτήριο του Ακάμαντα και στα ανατολικά από τη χερσόνησο της Τηλλυρίας με μήκος 38 χιλιόμετρα.

 

Ο κόλπος της Χρυσοχούς αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα διάβρωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με κατασκευή κυματοθραυστών. Στον κόλπο χύνονται οι ποταμοί Μακούντας, Ξεροπόταμος, Ξερός, Λειβάδις, και ο Χρυσοχούς που πηγάζουν από το Τρόοδος.

 

Στον κόλπο υπάρχει και το νησάκι του Διγενή , βραχονησίδα, όπως λέγεται από τον Διγενή Ακρίτα. Στις παραλίες του κόλπου , όπως σχεδόν και στο μεγαλύτερο τμήμα της Κύπρου, αναπαράγονται οι χελώνες Καρέτα καρέτα και η Πράσινη χελώνα, η θαλάσσια περιοχή έχει ανακηρυχθεί αλιευτικό καταφύγιο.

 

Βλέπε λήμμα: Χελώνα

 

Στις εκβολές του ποταμού της Χρυσχούς έχουν αναεβρεθεί αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις που πιστεύτεια ότι ήταν το λιμάνι του αρχαίου βασιλείου του Μάριου.

 

Βλέπε λήμμα: Μάριον

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image