Καζαμίας Ανδρέας

Image

Ακαδημαϊκός. Γεννήθηκε στον Καλοπαναγιώτη το 1927. Σπούδασε Ιστορία και Αγγλική Φιλολογία στην Αγγλία και Επιστήμες της Αγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με ειδίκευση στην Ιστορία της Εκπαίδευσης και στη Συγκριτική Παιδαγωγική. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως ακαδημαϊκός στις ΗΠΑ. και στην Ευρώπη. Παράλληλα, δημοσίευσε έρευνες, συνέγραψε επιστημονικά μελετήματα και διοργάνωσε και έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Μεξικό, την Κίνα και την τότε Σοβιετική Ένωση.

 

Διηύθυνε, επίσης, την έκδοση επιστημονικών περιοδικών και άλλων επιστημονικών εκδόσεων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος επιστημονικών σωματείων, καθώς και σύμβουλος κυβερνήσεων για εκπαιδευτικά θέματα. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες και διδάσκονται σε μεγάλα πανεπιστήμια διεθνώς. Το 1964 διορίστηκε τακτικός καθηγητής της Συγκριτικής Παιδαγωγικής και της Εκπαιδευτικής Πολιτικής στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, στο οποίο υπηρέτησε μέχρι το 2005, και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής. Υπήρξε, επίσης, Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο υπηρέτησε μέχρι το 1997 και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής. Την περίοδο αυτή διετέλεσε πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας της Ελλάδας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συγκριτικής Εκπαίδευσης.

 

Το 1981 η Ακαδημία Αθηνών τον εξέλεξε Αντεπιστέλλον Μέλος. Επισκεπτόταν τακτικά την Κύπρο και έλαβε μέρος σε δεκάδες εκπαιδευτικά συνέδρια που οργανώθηκαν από εκπαιδευτικές οργανώσεις και ομίλους, πολιτικά κόμματα και πολιτιστικά σωματεία. Το 2003 το Υπουργικό Συμβούλιο τον διόρισε πρόεδρο επταμελούς Εκπαιδευτικής Επιτροπής, η οποία υπέβαλε το 2004 έκθεση που αποτέλεσε τη βάση των συζητήσεων και των πρωτοβουλιών για εισαγωγή μείζονος Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης στην Κύπρο.

 

Ο Ανδρέας Καζαμίας τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών του υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2007.