Χριστοδούλου Στυλιανός Stanley Christodoulou

Ενας Κύπριος διεθνής διαιτητής πυγμαχίας

Image

Κυπριακής καταγωγής διαιτητής πυγμαχίας, ο οποίος είχε μεγάλη σταδιοδρομία στη Νότιο Αφρική και θεωρείται ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. O Stanley Christodoulou γεννήθηκε την 31η Ιανουαρίου 1944 στο Τζοχάνεσμπουργκ. Έχει διαιτητεύσει αγώνες πυγμαχίας τόσο στη Νότιο Αφρική, όσο και σε άλλες χώρες και είναι ο πρώτος, και μοναδικός μέχρι στιγμής, στον κόσμο διαιτητής που έχει διαιτητεύσει αγώνες για τον παγκόσμιο τίτλο σε όλες τις αναγνωρισμένες κατηγορίες πυγμαχίας. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1963.

 

Ο πρώτος αγώνας για τον παγκόσμιο τίτλο που διαιτήτευσε ήταν το 1973, μεταξύ του Romeo Anaya και του Arnold Taylor στο Τζοχάνεσμπουργκ. Συνολικά έχει διαιτητεύσει 100 αγώνες για τον παγκόσμιο τίτλο, ενώ σε 25 άλλους έχει διατελέσει κριτής.

 

Είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Αξιωματούχων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (WBA) και το 1980 ανακηρύχθηκε «Διαιτητής του Έτους» από την Ομοσπονδία. Επίσης αναδείχθηκε δυο φορές «Διαιτητής της Χρονιάς» από την Ομοσπονδία Πυγμαχίας της Νοτίου Αφρικής. Η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση για τον Χριστοδούλου ήρθε τον Ιούνιο του 2004, όταν περιελήφθη στο International Boxing Hall of Fame στην Canastota της Νέας Υόρκης.  

 

Ενας από του 5 καλύτερους στον Κόσμο

Το περιοδικό RingSide Report τον ανακήρυξε ως ένα από τους 5 καλύτερους διαιτητές στον Κόσμο.

 

Στάνλεϊ Χριστοδούλου

Χώρα: Νότιος Αφρική

Με την ενθάρρυνση του μέντορα της πυγμαχίας Willie Toweel, αυτός ο νεαρός από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής διαιτήτευσε τον πρώτο του αγώνα για τον τίτλο στην πόλη του το 1973, έναν αγώνα για τον τίτλο των μικρών βαρών μεταξύ των Romeo Anaya και Arnold Taylor. Ο Χριστοδούλου συνέχισε να διαιτητεύει πολλούς άλλους αγώνες τίτλων και έγινε ο πρώτος επίσημος διαιτητής που διαιτήτευσε αγώνες πρωταθλήματος και στις 17 κατηγορίες βάρους και μόλις ο τρίτος διαιτητής που διαιτήτευσε πάνω από εκατό αγώνες τίτλων.

 

Αυτός ο αξιοσέβαστος διαιτητής ήταν ο τρίτος άνθρωπος στον τετράγωνο κύκλο για πολλούς μεγάλους αγώνες, όπως ο Marvin Hagler εναντίον του Roberto Duran, ο Eusebio Pedroza εναντίον του Barry McGuigan και ο Alexis Arguello εναντίον του Aaron Pryor I.

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image