Σμυρνιόν

Image

Αυτοφυές στην Κύπρο φυτό, που απαντάται σε δύο είδη: Smyrnium connatum και Smyrnium rotundifolium. Οικογένεια: Σκιαδανθών  (Umbelliferae). Το φυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό από τα φύλλα του, που είναι δισκοειδή και περιβάλλουν τον βλαστό. Τόσο τα φύλλα όσο και ο βλαστός έχουν αδύνατο πράσινο χρώμα, που κλίνει προς το κίτρινο. Δίνει κίτρινα άνθη που σχηματίζουν σύνθετα σκιάδια. Τα δύο είδη δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, όμως το δεύτερο είναι σπανιότερο και απαντάται μόνο σε μερικές περιοχές του δυτικού Τροόδους, ενώ το πρώτο απαντάται και στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου. Και τα δύο είδη ανθίζουν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, σε υψόμετρο πέραν των 700 μέτρων, μέχρι και τα 1.400 μέτρα περίπου. Το σύνηθες ύψος τους είναι έως και μισό μέτρο, αλλά είναι δυνατό να αναπτυχθούν περισσότερο.

 

Το σμυρνιόν είναι φυτό φαρμακευτικό, γνωστό στους αρχαίους Έλληνες ως «σέλινο του αλόγου». Από τους αρχαίους συγγραφείς, ο Θεόφραστος αναφέρει ότι παρασκευαζόταν φάρμακο από το χυμό του φυτού, αναμεμειγμένο με γλυκό κρασί, κατάλληλο κατά της νεφρολιθίασης. Εξάλλου, παλαιά κυπριακή συνταγή συνέστηνε κοπάνισμα του στελέχους του φυτού ώστε να λιώσει, ανάμειξή του με μέλι και κατάποση μαζί με τσάι σπατζ’ιάς, ως αντίδοτο σε παθήσεις της ουρήθρας.

 

Βλέπε λήμμα: Ιατρική

 

Ωστόσο με την ονομασία αρκοσέλλενον είναι γνωστό στην Κύπρο και άλλο φυτό, της αυτής οικογένειας, το είδος Smyrnium olusatrum. Πρόκειται για φυτό πολυετές, με ισχυρούς βλαστούς, που σε ύψος ξεπερνά ακόμη και το 1,5 μέτρο. Τα φύλλα του ομοιάζουν με του σέλινου, ενώ είναι και φυτό με έντονο άρωμα. Οι βλαστοί και η ρίζα του τρώγονται. Ανθίζει μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, τα δε άνθη του είναι άσπρου χρώματος. Απαντάται  σε υψόμετρο μέχρι και τα 800 μέτρα περίπου, στις οροσειρές Τροόδους και Πενταδάκτυλου. Σε παλαιότερες εποχές το καλλιεργούσαν σε κήπους, αφού είναι και αυτό φυτό φαρμακευτικό, ιδίως τονωτικό του πεπτικού συστήματος. Εχρησιμοποιείτο επίσης στην αρωματοποιία.

 

Βλέπε λήμμα: Αρωματοποιία